Hlavní obsah

Středočeské Libčice nad Vltavou čeká záplava nových bytů, ocení je hlavně mladí

Právo, Radek Plavecký

Třicet nových bytů teď, dalších více než sto za rok či dva vznikne v malém středočeském městečku Libčice nad Vltavou se třemi tisícovkami obyvatel. Zatím se zde příliš nestavělo, ale teď sem míří hlavně mladí lidé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nové bydlení v Libčicích nad Vltavou.

Článek

Jako jedna z mála obcí ležící v takové blízkosti od hlavního města, přitom až dosud nemá žádný svůj „satelit“ neboli sídliště nových rodinných domů nalepených na okraji.

„Nechceme dát investorům nic zadarmo. Když tady chtějí stavět, podmiňujeme to investicemi do silnic a chodníků, chceme na nich peníze na školu. Jinak vznikají velké potíže,“ řekl Právu starosta Libčic Pavel Bartoš (nez.), podle něhož je ovšem poptávka po bydlení velká a zatím musel odmítat všechny zájemce.

O nové byty se postará místní šroubárna

Do stavby bytů se tady pustil zhruba před rokem ředitel místní šroubárny Petr Kosík. Šroubárna ovšem kvůli malému odbytu pomalu krachuje, ačkoli zažila ještě Rakousko-Uhersko a v dobách největší slávy zaměstnávala skoro dva tisíce lidí. Teď jich tu pracuje sotva padesát.

Chceme předejít tomu, aby tady zůstala opuštěná průmyslová zóna, kterou by jen lidi rabovali. Navíc je to blízko centra.
Pavel Bartoš, starost

Podle Kosíka má jeho projekt výstavby tři etapy. „V těchto dnech předáváme byty v bytovém domě s třiceti byty. Druhá fáze bude 29 rodinných a řadových domů a poslední bude v areálu šroubárny 120 bytů,“ vyčíslil Kosík.

Včera v novém domě už lidé přebírali klíče. „Pracuju v Praze, odtud je ideální vlakové spojení, navíc tu nechybí školka a škola,“ říkala Leona Peřinová, která se sem brzy nastěhuje.

Novými obyvateli jsou převážně mladí lidé, podle Kosíka je největší zájem o menší dvoupokojové byty. Za ně zájemci zaplatí kolem dvou miliónů korun a většinou se kvůli tomu musí mladí lidé zadlužit. „Ze 30 bytů jich 26 koupili lidé díky hypoúvěru Modré pyramidy,“ říkala mluvčí této stavební spořitelny Hana Vaněčková.

Kvůli zájmu o malometrážní byty budou i ty plánované kolem 50 metrů čtverečních. „Ty budou tvořit většinu, ale budou tam i větší,“ dodal Kosík.

Libčice se připravují po všech stránkách

Po dostavbě by se mohl počet obyvatel obce zvýšit o několik stovek, navíc se tady rozhlížejí další developeři. Narozdíl od obcí kolem Prahy, kde prudce vzrostl počet přistěhovalých do satelitů, aniž by někdo řešil kapacitu škol, Libčice jsou připravené.

„Teď kolaudujeme dvě nové třídy v mateřské škole, základní škola má také ještě pár míst volných,“ dodal starosta. Kromě toho nově příchozí nebudou vyčlenění na okraji města, ale nové domy jsou uvnitř obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokles cen nových bytů v Praze zvolňuje

Pokles cen bytů, nastartovaný v srpnu 2008, zvolňuje. Ve své analýze spojené s hodnocením pololetních výsledků to uvádí realitní kancelář Lexxus. Ceny bytů...

Další rána bankám, hypoték ubylo o polovinu

Realitní a hypoteční trh v Česku se potýká se stále větším nezájmem. Počet kupců nového bydlení zrychlil svůj propad. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex bylo...

Výběr článků

Načítám