Hlavní obsah

Výstavba nových bytů skomírá, lidé raději dělají nástavby

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bytová výstavba v Česku je pomalu na ústupu. Jen od dubna do konce června se začalo stavět o pětinu méně bytů než ve stejném období loňského roku. Podle údajů Českého statistického úřadu zároveň poklesl počet vydaných stavebních povolení o 9,7 procenta. Naopak lidé se snaží spíše rozšiřovat stávající bydlení o nejrůznější přístavby. Těch bylo oproti loňsku o třetinu více.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku meziročně klesla o 19,7 %,“ uvedli statistici s tím, že meziročně si polepšily pouze dokončené zakázky. Dostavěno bylo o 5,6 procenta bytů více než loni.

Nutné je dodat, že jde o nemovitosti, které se začaly budovat ještě před začátkem ekonomické krize, tedy v době, kdy nebylo tak těžké získat hypotéku či úvěr.

Ve druhém čtvrtletí byla zahájena výstavba 9736 bytů, což je o 21,2 procenta méně než loni. Nejvíce je zájem o bydlení v rodinných domech, kterých se buduje 5055. Ale i jejich počet meziročně klesl, a to o rovných dvacet procent. Mnohem větší propad hlásí bytové domy, kterých je oproti loňsku o 27,1 procenta méně.

„Průměrná podlahová plocha jednoho zahájeného bytu v nové bytové výstavbě byla 127,7 m2 s orientační hodnotou 21,6 tisíc korun za metr čtvereční,“ doplnili statistici.

Reklama

Související články

Zlevnění bytů regulované nájmy neovlivní

Lidé, kteří se těšili, že kvůli poklesu cen bytů už další růst regulovaného nájemného nebude tak razantní, budou velmi zklamáni. Loňské a letošní zlevnění bytů...

Výběr článků

Načítám