Lidé, kteří si chtějí vylepšit své bydlení, se obracejí na redakce novin a časopisů nebo internetových portálů, aby se přesvědčili, že jejich úvahy o možné rekonstrukci bytu jsou správné. Také bytoví architekti mají plné ruce práce, i když odměna za jejich snahu nepatří k nejlevnějším, je možné konstatovat, že se určitě vyplatí.

Prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený a vyhovoval co nejvíce jeho obyvatelům. V naší pravidelné rubrice Proměny bytu opět vycházíme z přání jednoho z našich čtenářů. I tentokrát stojí za jeho splněním bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Dopisy od Daniela

Dobrý den,

jsme mladí novomanželé a koupili jsme si panelákový byt 2+1 (cca 64 m2) v posledním čtvrtém patře. Okna jsou orientována z kuchyně a ložnice na východ, obývák na západ.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

FOTO: časopis PANEL PLUS

Chtěli bychom poradit s rekonstrukcí tohoto bytu (viz. příloha) a řešením dispozice jednotlivých místností. Rádi bychom zrekonstruovali staré umakartové jádro. Koupelnu a WC bychom chtěli zanechat oddělené, přitom netrváme na zachování stávajícího půdorysu jádra.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dále bychom chtěli provést nové rozvržení místností, protože chystáme rozšíření naší rodiny a rádi bychom vyčlenili jednu místnost navíc (na 3+1) tak, aby byla ložnice a dětský pokoj samostatně. U včleněné místnosti bychom chtěli poradit s jejím odvětráním a prosvícením.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

FOTO: časopis PANEL PLUS

Je možno propojit kuchyň s obývacím pokojem. Rádi bychom si pořídili novou kuchyňskou linku, včetně spotřebičů. Na rekonstrukci použijeme stavební spoření do výše 300 tisíc korun. Děkujeme za Vaše rady.

Zdraví Vás Daniel F.

Vážená paní Mlejnková,

nemáme nic proti zpracování proměny našeho panelového bytu a budeme se těšit, jakou proměnu navrhnete. My už jsme sice náš byt podle svého návrhu předělali (ze stávajícího bytu 2+1 vzniklo 3kk plus předělané jádro s koupelnou a WC), ale Vaše proměna bude jistě zajímavá a pomůže i dalším zájemcům, kteří se chystají k podobné rekonstrukci. Těchto typů bytů je celkem dost, alespoň co víme od našich přátel, kteří bydlí různě po republice a ve svém okolí je mají také. Navíc nás moc bude zajímat konfrontace s naším návrhem.

Děkujeme za Váš zájem. S pozdravem Daniel F.

 Shrnutí požadavků

  • Kompletní rekonstrukce bytu 2+1 (64 m2) v panelovém domě.
  • Nově vyřešit dispozici, která by měla být 3+1, aby vznikly dva samostatné pokoje (ložnice a dětský pokoj), kuchyň s obývákem mohou být propojeny.
  • WC by mělo být oddělené od koupelny.

Mladý manželský pár, který nás oslovil, si pořídil byt v panelovém domě a rád by ze stávající situace 2+1 vytvořil 3+1. Plánují rozšíření rodiny a tak bude nezbytné, aby v bytě byly dva samostatné pokoje – ložnice a dětský pokoj. Nejsou proti spojení kuchyně s obývacím pokojem, ale co se týče koupelny, rádi by, aby bylo WC oddělené.

Nebylo mnoho možností

Co se týče dispozice bytu, nebylo mnoho možností. S ohledem na to, že jsou v bytě jen tři okna a čtenáři potřebují tři pokoje, bylo vše jasné.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Umístění koupelny a toalety jsem ponechala na stávajícím místě s ohledem na instalace a došlo pouze k malému otočení a úpravě jednotlivých místností. Rozvržení pokojů bylo také jasné s ohledem na instalace vody a odpadu, které je nezbytné dovézt ke kuchyňské lince.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Desén běleného dubu

V případě, že čtenáři budou mít pouze jedno dítě, by šel dětský pokoj zvolit do menší místnosti, která je přístupná z obývacího prostoru, kde je kuchyňský kout. Navíc jsem v bytě počítala s řešením malé šatny, která bude velmi praktická. V celém bytě jsem navrhla posuvné pouzdrové dveře, které v malých prostorách významně šetří místo a jsou velmi praktické.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhla jsem světlý desén běleného dubu, který jsem kromě dveří použila i na nábytkovém vybavení a vše jsem doplnila pouze o bílou barvu v kuchyni či veselejší barevné provedení v dětském pokoji.

Jednoduchost a čistota interiéru

V celém bytě jsem použila na zem jednotnou podlahovou krytinu, jedná se o světlou lesklou dlažbu. Obklad v koupelně a na WC je rovněž totožný, cílem bylo zachovat světlost, jednoduchost a čistotu interiéru. Koupelna není příliš velká, ale je navržena tak, aby se tam vešla relativně velká vana, umyvadlo s úložným prostorem a samozřejmě pračka, která je ve výklenku a i v prostoru nad ní vzniká další úložný prostor.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru toalety jsem vměstnala nejen malé umyvadélko, ale i další skříňky pro uložení hygienických a úklidových potřeb. Prostor předsíňky je malý a úzký. Nebyla tedy už možnost zde vytvořit šatní skříně. Navrhla jsem tedy standardní vybavení, jako věšák a botník. Celý prostor je tak jednoduchý a čistý.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Z ložnice na balkón

Z předsíně se přímo vchází do velkého obývacího prostoru, ze kterého je vstup do ložnice a pak skrz šatnu do dětského pokoje pro dvě děti. Vybavení ložnice je minimální s ohledem na její rozměr, a tak zde bude prostor pouze pro část úložných prostor, zbytek budou mít obyvatelé v šatně. Z ložnice je přístup na balkón, což považuji za lepší volbu, než mít balkón v dětském pokoji. Ložnici jsem navrhla světlou a jemnou, aby malá místnost nebyla temná.

Spaní na palandách

Co se týče nábytkového vybavení šatny a dětského pokoje, tam není příliš mnoho možností, podle potřeby si ale obyvatelé mohou vše změnit. Vstup do pokojíčku přes šatnu může na první pohled vypadat podivně, ale šatna je pouze po jedné straně a navíc si zde děti mohou ukládat svršky, které pak nebudou v pokoji, čímž se alespoň malinko vyřeší úklid pokojíčku. Aby bylo v pokojíčku dostatek úložných prostor na hračky a celkově věci pro dvě osoby, volila jsem spaní na palandách.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Prostor otevřený slunečnímu světlu

Obývací prostor vyšel sice docela velký a s více možnostmi rozvržení nábytku, ale volila jsem variantu kuchyňské linky rovné, jídelního stolu u okna a relaxačního koutku u vstupu do místnosti. Nabízela by se ještě druhá varianta (kterou jsem vám již v předchozích proměnách představila), a sice, že by kuchyňská linka byla do L a na ní by zády navazovala pohovka rovněž do L. Celá dlouhá stěna by pak byla čistá a vhodná pro nábytkové vybavení a tedy úložné prostory navíc. Takto je ale celý prostor více otevřený slunečnímu světlu a není dělený žádnými barovými pultíky a jinými překážkami.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Minimalistické řešení

Velikost a řešení kuchyňské linky je s ohledem na daný prostor minimalistické a i z důvodu propojení obývacího prostoru s kuchyní jsme volila dekor dřeva na pracovní desku, aby tak kuchyň více zapadla do prostoru a nepůsobila tak technicky.

Čtenářům bych doporučila především zvážit množství úložných prostor. A v tak malém bytě se omezit pouze na ty nezbytně nutné a podle toho se pak řídit vybavením bytu. V takovém případě volit více světlé barvy a jednobarevné plochy, žádné mozaiky a složité vzory v koupelně, či příliš členitou a překombinovanou kuchyň.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS