Hlavní obsah

Jak vybrat správný nátěr pro betonovou podlahu garáže

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesprávně natřená betonová podlaha garáže je k zlosti. Barva z ní při každé příležitosti oprýskává, takže nátěr co chvíli vyžaduje opravy. Základem je proto dopřát podlaze náležitou péči a poté použít vhodný nátěrový materiál.

Článek

Důležitou podmínkou, aby podlaha v garáži nepraskala, je vytvořit ji v dostatečně silné vrstvě, aby unesla váhu vozidel, s nimiž budeme do garáže zajíždět.

  • Natíraný povrch – betonová podlaha – musí být vyzrálý, suchý, bez prachu, mastnot, volných částic a veškerých mechanických nečistot.
  • Musí vykazovat soudržnost a minimální pevnost, uvedenou v dokumentaci k používané nátěrové hmotě.
  • Před natíráním nesmíme povrch kletovat (potřít směsí cementu a vody) ani poprašovat cementem, barva by se spojila s ním, a ne s vlastním betonovým povrchem.
  • Před natíráním nejprve vyspravíme povrch podlahy na místech, kde jsou větší díry nebo vypoukliny. Díry zahladíme špachtlí a betonovou směsí Ardex 45. Vypouklá místa přebrousíme, např. smirkovým papírem.
  • Důkladně vysajeme povrch podlahy vysavačem. Je-li podlaha někde mastná, použijeme buď odmašťovadlo na bázi vody, nebo rozpouštědlo.

Penetrace

Pro penetraci (ochranný nátěr pronikající do hloubky betonového povrchu) použijeme nátěrovou hmotu LAS 2636/0110-BE barva Epoxidová 2K na beton.

Prodává se v základních odstínech, ale lze si nechat namíchat odstín podle vzorkovníku. Barvu smícháme s ředidlem S 6300 v poměru 30 %, tj. na 1 l barvy připadnou 3 dl ředidla. Poté přidáme tužidlo S 7300 v poměru 5:1 (tedy na 5 kg barvy 1 kg tužidla).

Barvu roztíráme v jedné vrstvě, nejlépe speciálním nízkoprofilovým válečkem na dvousložkové laky. Krátké chlupy mají tu výhodu, že se při práci spotřebuje méně barvy a především – nezůstávají uchycené na podlaze. Tato první vrstva nátěru bude schnout jeden den.

Vrchní nátěr

Pro vrchní nátěr použijeme stejnou barvu, jakou jsme použili pro penetraci, ovšem s tím rozdílem, že ji nebudeme ředit. Přidáme pouze tužidlo S 7300, opět v poměru 5:1. Vrchní nátěr má dvě vrstvy, z nichž každá zasychá 24 hodin. Natíráme válečkem.

Barva má oproti předchozímu materiálu hustší konzistenci, která zaručuje vytvoření pevného a především odolného povrchu. Díky tomu pak můžeme zajet do garáže prakticky s jakýmkoli vozidlem a barva na zemi se nepoškodí.

Uzavření

Ačkoli tato vrstva již není nezbytná, můžeme z estetických důvodů nebo kvůli dalšímu zvýšení odolnosti nátěru tzv. uzavřít horní vrstvu vrchním lakem.

K tomu použijeme PUR Email Sindat lesklý nátěr, který budeme podle instrukcí výrobce nanášet znovu ve dvou vrstvách. Je odolný vůči chemikáliím, tukům, zásadám, některým rozpouštědlům a povětrnostním vlivům.

Obecné zásady

Při veškerých pracích postupujeme přesně podle technické dokumentace přiložené k zakoupené nátěrové hmotě. Jenom tak máme šanci dosáhnout výsledku, který výrobce barvy slibuje.

Jde zejména o dodržení hodnot teploty, vlhkosti vzduchu, eventuálně rosného bodu a časových intervalů nezbytných pro zaschnutí. Než se pustíme do natírání, měli bychom mít pročtené informace výrobce o tom, v jakém stavu musí být natíraná plocha.

Na kvalitě přípravy povrchu určeného k natírání totiž závisí i spotřeba nátěrových hmot. Čím bude hladší, tím tenčí vrstva postačí k jejímu pokrytí, naopak hrubší povrch bude vyžadovat silnější vrstvu, a tím tedy i více materiálu.

Barvy na beton mají schopnost věrně kopírovat povrch, proto výsledný estetický efekt závisí na tom, jak velkou pozornost jsme věnovali vyrovnávání a vyspravování podlahy.

Bezpečnostní pravidla

Pro nátěr betonové podlahy garáže se používá dvousložkový lak tvořený tužidlem a plnidlem. Obojí jsou ryze chemické látky.

K nim při penetraci přidáváme ještě navíc ředidlo, které má těkavý charakter. Je tedy nezbytné pracovat v dobře odvětrané místnosti a po dokončení práce nechat celou místnost důkladně vyvětrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Balkonovky překvapují

Také tento rok přinesl mnoho novinek ve výběru balkonových květin. Představíme vám ty nejkrásnější, díky kterým může být váš balkon úplně jiný než loni.

Malebný dvůr

Moderní zahrada u novostavby je už samozřejmostí. Dokonce i u starších domů na venkově je rekreačních zahrad dost. Málokterá se však podaří jako tahle.

Bylinky na zahradě

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Výběr článků

Načítám