Hlavní obsah

Panelákový byt mladého páru po rekonstrukci poslouží pro větší rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic není definitivní a ani poslední změny v bytě nejsou konečnou tečkou. Rada pro ostatní? Nebojte se změn. Každý byt, zvláště v paneláku, má určitě řadu nedostatků. Někdy je malý, jindy není vhodně řešený a podobně. Mladý pár ho chtěl zrekonstruovat jako vhodný pro tříčlennou rodinu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Osvědčuje se nechat si některá vybavení vyrobit na zakázku. Domníváme se, že v tak malých bytech je to často jediné možné řešení. Ušetří se tak místo a nábytek bývá přesně podle představ obyvatel bytu.

Dopis od Petra a Marty
Dobrý den, jsme mladý pár a koupili jsme byt v paneláku na sídlišti v Praze a rádi bychom jej kompletně upravili. Ideálně pro tříčlennou rodinu. Preferujeme nadčasový design a něco neobvyklého a mimořádného. Nemáme rádi takové to přírodní dřevo, vše stylové, anebo supermoderní nábytek. Raději bychom chtěli něco nadčasového. Máme rádi kvalitní materiály a ne žádné lamino a plast. Nebráníme se originálním prvkům a atypickým řešením. Budeme moc rádi, když nás vyberete a pomůžete nám.
Zdraví Petr a Marta

Úprava dispozice

Bytová návrhářka upravila půdorys bytu tak, aby více vyhovoval modernímu způsobu života. Kromě ložnice a pokojíku pro dítě navrhla větší koupelnu a samostatnou toaletu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh nového řešení bytu

Zrušením jednoho pokoje dosáhla již zmiňované velké koupelny a v získaném prostoru umístila ještě malou pracovnu, která je přístupná z kuchyně.

Společenský prostor tvoří obývací kuchyň s balkónem. Předsíň je v tomto návrhu v podstatě jenom vstupní chodba. Ale i tady se najdou originální zařizovací předměty.

Úložné prostory

Úložné prostory jsou umístěny v jednotlivých místnostech a pak je ještě vedle zvětšené koupelny navržena malá komora, která může sloužit jako úklidová místnost.

V celém bytě je na podlaze světlá dřevěná podlaha, která obytný prostor sjednocuje.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Všechny dveře v bytě jsou posuvné, prosklené, instalované v černém kovovém rámu. Také většina nábytku je v provedení černého dýhovaného dřeva, doplněného o kovové prvky v nerezu nebo mosazi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Využití kvalitních materiálů

„Při rekonstrukci tohoto bytu jsem navrhla použít kvalitní materiály jako mramor, mozaikové obklady v koupelně a kvalitní solitéry, například židle a stolky. Snažila jsem se kombinovat zakázkový nábytek, který je použit v celém bytě, a stylově odlišné solitéry.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V barvách jsem se držela neochvějné klasiky – černé a bílé, které jsem doplnila hnědými odstíny přírodních materiálů, a snažila jsem se prostor rozzářit efektními kovovými a lesklými povrchy. Dekorace tvoří tapety, obrazy, textil a další doplňky," poznamenává Kateřina Mlejnková.

Vana i sprcha

V koupelně návrhářka umístila jak vanu, tak i sprchový kout, samozřejmě nechybí umyvadlo se skříňkou a další úložné prostory. Je zde umístěna i pračka, jak si přáli majitelé bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru toalety, kde je navržen závěsný záchod, je také umístěno stylové umyvadlo a malé zrcadlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Maximálně využitá pracovna

„Pracovna je malá, ale maximálně využitá. Po celé délce místnosti je umístěn pracovní stůl pro dvě osoby a samozřejmě nechybí prostorná skříň pro uložení potřebných materiálů.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Místnost je malá, ale světlá a útulná. Mezi pracovnou a koupelnou je nahoře ve stěně velké okno, které propouští světlo do koupelny," poznamenává návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jídelní kout a obývací prostor

Obývací prostor je zařízen podle instalačních možností a s jistým upřednostněním praktických řešení na úkor estetických hodnot.

Jídelní kout je středem místnosti a stůl navazuje přímo na skříňky a police kuchyňské linky. Je tak nejen středem společenského pokoje, ale zároveň kuchyni odděluje od obývacího prostoru, vytváří jakýsi předěl.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Další zařízení společenského prostoru vychází z potřeb majitelů bytu. Atmosféru pokoje navozují originální svítidla, obrazová a květinová výzdoba.

Ložnice a dětský pokoj

V ložnici je dostatek úložného prostoru na šaty i prostorná postel. Dekorativní je výrazná černobílá tapeta.

V dětském pokoji je rovněž dostatek úložného prostoru a návrh obsahuje samozřejmě nezbytné zařizovací prvky pro dospívající dítě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Celý byt je řešen atypicky a veškeré vybavení je navrženo na míru a následně doplněno o designové solitéry z kvalitních materiálů, což celému bytu poskytuje jistý punc originality.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám