Hlavní obsah

Do panelákového bytu vtěsnali kuchyň s ostrůvkem i pracovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce koupelny, případně i kuchyně v panelových bytech patří mezi “akce”, bez kterých se na cestě k lepšímu bydlení většinou neobejdeme. Při renovaci koupelny a toalety bychom měli přemýšlet i o sousedících součástech bytu, zda by přece jenom nebylo lepší při jednom nepořádku zrekonstruovat i další místnosti.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (9x)

Kuchyňská linka je z modrých a šedých laminátů, obklad tvoří lakované sklo.

Článek

Rekonstrukce může být zaměřena především na zlepšení technického stavu bytu a výměnu již dosluhujících prvků za nové a moderní.

U mnohých dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i řadu velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela novou tvář.

Přání majitelů

Panelový byt 3+1 si mladý pár přál upravit tak, aby splňoval jejich nároky na bydlení. Velmi špatný technický stav interiéru převážila poloha domu v zeleni a u metra, která majitelům zcela vyhovovala.

Původní stav

„Prvním úkolem byl návrh vyhovující dispozice. Mezi hlavní požadavky majitelů patřil obývací pokoj propojený s kuchyní, dostatek úložných prostor a pracovna pro Davida, který pracuje doma,“ vysvětluje ing. Tomáš Zima z realizační firmy.

Nový stav

Kuchyňská linka je doplněna ostrůvkem

Všechny příčky v bytě jsou nenosné, propojení kuchyně s obývacím pokojem tedy nebyl problém. Kuchyňská linka je tvarově řešena do L, doplněna ostrůvkem s pracovní plochou. Pohodlný jídelní stůl pro čtyři osoby je umístěn pod oknem.

Knihy, televize, gramofon

Protiváhou kuchyňské linky je velká knihovna, která čeká na naplnění – brzy ji oživí další knihy, televize a také moderní designový gramofon, který bude plně využit, majitelé jsou totiž velcí milovníci vinylových desek. Sedací soupravu plánují majitelé dokoupit v budoucnu.

Komora, šatna i botník

Prostor proti vstupním dveřím slouží jako komora, šatna i botník. Za posuvnými dveřmi jsou police na boty, po vstupu do komory je možné využít šatní tyč na jedné straně a police a zásuvky na straně druhé.

„Do tohoto prostoru jsme umístili i veškeré přístupy k instalacím. Vešly se sem oba vodoměry, elektrorozvaděč, datový rozvaděč i trafa ke všem LED páskům,“ doplňuje ing. Alena Koubová.

Posuvné dveře do ložnice

Koupelna byla spojena s WC, je zde umyvadlo se skříňkou, klozetová mísa a prostorný sprchový kout. Vedle koupelny se našlo místo pro komoru s pračkou a dalším úložným prostorem. Do ložnice vedou dveře posuvné do pouzdra, je zde dvojlůžko a velká vestavěná skříň.

Totální rekonstrukce

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Po bouracích pracích byla vyzděna nová dispozice, následoval rozvod elektroinstalace, vodoinstalace a odpadu. Na stěnách se objevily nové štuky, vyrovnala se podlaha a v celém bytě byly položeny vinylové podlahy.

Také vnitřní dveře jsou nové, staré radiátory byly vyměněny za deskové a vybavení koupelny také zaznamenalo zásadní změny.

Barevné řešení

„Pro byt jsme zvolili základní barvy tlumené, především šedou, modrošedou, a dále pak tmavou dýhu. Celý byt pak oživuje podlaha ve výrazném dekoru dřeva,“ vypočítává ing. Alena Koubová. Kuchyňská linka je z modrých a šedých laminátů, obklad tvoří lakované sklo.

Problém s obkladem vyřešen

„Měli jsme obavy, zda se nám podaří dostat celou tabuli skla do bytu, v domě jsou úzké chodby. Nakonec zkouška s maketou ukázala, že to možné je, obklad je proto beze spár,“ popisuje jeden ze stavebních problémů ing. Martin Kouba.

Horní skříňky kuchyňské linky jsou na jedné straně až do stropu, na druhé zase „rozházené“, aby celek působil uvolněným dojmem. Jídelní stůl i židle barevně ladí k tmavému dřevu.

Betonová stěrka na stropě

V obývacím pokoji zaujme řešení stropu. Je zde ostrůvek a olemování na stropě ze sádrokartonu, obojí na betonovém podkladu a nasvícené LED pásky.

„Původně jsme chtěli zachovat syrový vzhled panelového stropu, ten se však ukázal natolik neestetický, že jsme přistoupili k betonové stěrce,“ poznamenává autorka projektu.

„Nepřímé osvětlení pomocí LED pásků je stmívatelné a lze je dobře uzpůsobit momentálním potřebám majitelů.

Osvětlený bar a prostor na gramofon

Knihovna je dýhovaná, mořená tmavým mořidlem a lakovaná. V systému polic jsou osazeny dva bloky: jeden představuje osvětlený bar, druhý prostor pro gramofon. Majitelé plánují obývák doplnit o tmavě modrou sedací soupravu. Tmavá dýha s matným sklem je k vidění i na dveřích.

Koupelna v šedé s barevnými akcenty

Koupelna je celá v šedé, velkoformátový šedý obklad doplňuje šedo-černo-bílá mozaika.

„V koupelně je několik detailů, které rádi při rekonstrukcích využíváme: první představují kamenické rohy. Přesné řezání obkladů vodním paprskem je pro nás už téměř samozřejmostí. Nika na kosmetiku ve sprchovém koutu je praktičtější i estetičtější než klasický drátěný program,“ popisuje Koubová.

Galerku skryli autoři rekonstrukce za zrcadlo: mělká skříňka je zapuštěna do přizdívky.

„Vše se do ní pohodlně vejde, ona sama pak nijak neruší prostor nad umyvadlem,“ vysvětluje Tomáš Zima. Červená skříňka pod umyvadlo je z Ikea a spolu s doplňky v červené barvě oživuje koupelnu výrazným barevným akcentem.

Spolupráce byla perfektní

Střídmě zařízené ložnici v tlumených barvách dominuje hnědá luxusní tapeta. Vestavěná skříň je v tmavém laminu s prosklenými posuvnými dveřmi.

Spolupráce s Davidem a Hankou byla perfektní, oba měli jasnou představu o tom, co se jim líbí, zároveň si však v některých bodech nechali poradit a na výsledném řešení se s realizační firmou v pohodě shodli. Celková přestavba tak proběhla bez větších problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám