Hlavní obsah

V Čechách stojí unikátní dům, který se dokáže zavrtat pod zem

– Velké Hamry
Novinky, Michaela Cmíralová

Ve Velkých Hamrech na Jablonecku můžete narazit na opravdu netypickou stavbu. Musíte být ale pozorní, dům je totiž z větší části skrytý pod zemí. Jeho půdorys je kruhový a pokud nahlédnete dovnitř, překvapí vás masivní sloup uprostřed obývacího pokoje. Dům se dokáže otáčet a zajet pod zem.

Ojedinělý pohyblivý dům, ve kterém se snadno schováte před okolním světemVideo: Novinky

 
Článek

Bohumil Lhota je stavař, který celý život navrhoval domy druhým. Když se pustil do vlastního bytu, chtěl něco výjimečného. "Celý život navrhuji stále tytéž klasické stavby. Už jsem se nudil a proto jsem se rozhodl, postavit si pro sebe něco úplně jiného."

Jeho cílem bylo se co nejvíce přiblížit přírodě a využít zemní teplo. "Dnes se můžu s celým domem ponořit pod zem, do chráněného prostředí. Člověk pak nemusí mít obavy, když mrzne nebo je venku nějaká plískanice. Pod zemí je stálá teplota 5°C."

Výhled přes stébla trávy

Přímo z oken, která jsou téměř po celém obvodu domu, má Lhota krásný výhled do kraje. Kopce na obzoru navíc může pozorovat přes stébla trávy, která mu rostou přímo za okny. Většina domu je totiž přikrytá nánosem hlíny a porostu. Ven vykukuje jen střecha, několik vchodových dveří a podle nálady pana Lhoty občas i obytný prostor. Ten se díky důmyslnému zdvižnému systému může podle libosti zasunout pod zem.

Půdorys domu je kruhový, v průměru má pohyblivá obytná část asi devět metrů a možnost jejího vertikálního posunu je dva metry. Kromě vysouvání má dům ještě jednu speciální schopnost, a to otáčet se kolem své vlastní osy. Pokud se panu Lhotovi zdá, že výhled z křesla, ve kterém právě sedí, není ideální, dům si jednoduše pootočí.

Stavba má tři patra. V podzemí si majitel zbudoval dokonce bazén. Kolem něj vede úzký ochoz, který je obklopen zelení.

Druhé patro tvoří samotný obytný prostor. Najdete v něm vše potřebné. Je zde koupelna, ložnice a kuchyň spojená s obývacím pokojem.

V podkrovním patře je už jen strojovna. "Poslední patro se dá skvěle využít jako sušárna, když svítí slunce, je to tu trochu jako ve skleníku. Do budoucna jsem přemýšlel, že bych tu mohl pěstovat třeba kaktusy," plánuje pan Lhota.

Stavba trvala asi 20 let

Se stavbou domu majitel začal v roce 1981. Projektoval si ho sám. "Ale se šroubovým zvedáním mi radili odborníci. Nejtěžší bylo postavit nosnou ocelovou konstrukci, zbytek už byl snazší. Dům jsem dostavil asi před deseti lety a dodatečně jsem k němu ještě dodělával garáž," vypráví pan Lhota.

Do budoucna má s domem jeho majitel další plány. “Rád bych si tu zřídil vlastní vytápění a dovybavil interiér. Samozřejmě, pokud na to budou peníze," usmívá se Lhota, který se se svojí stavbou nedávno zúčastnil soutěže Energy globe award a umístil se na prvním místě ve své kategorii. Nyní bojuje s dalšími šesti oceněnými projekty o vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám