Hlavní obsah

Moderní šnečí dům připomíná betonový štrůdl v lese

O tom, že i moderní dům může skvěle zapadat do přírody svědčí počin japonského architekta Kotaro Ide ze studia ARTechnic. Ten navrhl dům, který se ovíjí kolem stromů v hlubokém lese jako obří šnek. Stavba ladí se svým okolím navzdory tomu, že její kostru nepokrývá typicky přírodní materiál jako dřevo či kámen, nýbrž beton.

Článek

Šnečí dům, který z výšky připomíná spíše bílý nakrojený štrůdl rozložený mezi stromy, se nachází v lese Karuizawa v japonském Naganu. Díky organickému tvaru působí stavba v lese subtilně, a to i přesto, že má betonovou strukturu. Neotřelý design umožňuje modernímu domu nerušeně koexistovat s přírodou, píše server Cubeme.

Stejně jako se stavba stala součástí přírody, příroda vstupuje místy i do prostoru domu. Ten je zvenčí pokryt vroubkatou betonovou vrstvou, kterou pokrývá bělostná penetrace. Bělostný povrch domu tak ostře kontrastuje s okolní zelenou, celkově však neruší. V zimě pak ve sněhové pokrývce vypadá dům vyloženě křehce a v noci přímo pohádkově.

Architekti samozřejmě využili i přírodních materiálů. Terasy po vnitřním obvodu jsou vyrobeny z odolného dřeva, což dalo vzniknout jakémusi malému amfiteátru v srdci stavby s dominantou vzrostlého stromu uprostřed. Obří prosklené stěny v obou částech domu zajišťují téměř neomezený vizuální kontakt s okolní přírodou.

Dům o rozloze 329 metrů čtverečných bude sloužit svým majitelům jako víkendové a dovolenkové sídlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám