Hlavní obsah

Test Dacie Logan Pick-up 1.5 dCi: cena až na prvním místě

Novinky, Martin Žemlička

Dacia Logan Pick-up je suverénně nejlevnějším pick-upem, který si můžete v Česku koupit. Během pěti stovek kilometrů jsme s prázdnou korbou i s autem naloženým dřevem zkoušeli, co všechno dostanete za zhruba 200 tisíc korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dacia Logan Pick-up

Článek

Pokud budeme brát poměr cena / užitná hodnota, nemá tento pick-up od Dacie konkurenci – základní verze s benzínovou šestnáctistovkou stojí 159 900 korun (nečekejte ale posilovač řízení, rádio nebo airbagy, za všechno se připlácí). Vhodnější je turbodiesel – základní stojí 209 900 (70 k), silnější verze přijde na 224 900 korun (85 k).

Užitečné zatížení Loganu Pick-up činí 800 kilogramů – pokud odečteme hmotnost dvoučlenné posádky, máte pořád 600 kilogramů pro náklad, což je fantastická hodnota. Nahlíženo optikou užitkových automobilů, za 200 tisíc neseženete jiný nový pick-up s tak velkou využitelností.

Výrobce uvádí, že 80 procent dílů Loganu Pick-up je stejných s osobním modelem Logan. Díky tomu se ušetřily peníze i čas potřebný k vývoji nového vozu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dacia Logan Pick-up

Pružná 1,5 dCi jezdí za 5 - 6 litrů

Motor 1,5 dCi z líhně Renaultu se nabízí ve dvou výkonových verzích – 70 k a 85 k a 160 Nm při 1700 otáčkách (silnější verze nabízí 200 Nm). Turbodiesel má vstřikování paliva typu common-rail. Otestovali jsme silnější verzi turbodieselu; pohonná jednotka je ve vysokých otáčkách, respektive rychlostech nad 100 km/h nepříjemně hlučná. Jeho kladem je nicméně pružnost, kterou zprostředkovává 200 Nm točivého momentu. Spotřeba se v praxi pohybuje mezi pěti a šesti litry nafty, hodnoty víceméně odpovídají tomu, co udává výrobce na základě laboratorních měření.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dacia Logan Pick-up

Kabina je prostorná, ergonomie i zpracování jasně ukazují, že tohle je levné auto. Asi největším negativem je již zmiňovaná vysoká hlučnost.

Šetřilo se kde to šlo

Šetřilo se všude kde to šlo - mimochodem, otáčkoměru chybí červené pole  - i na takových detailech rumunská automobilka šetří. Celkově je ergonomie pracoviště řidiče pouze průměrná – ovladače nejsou po ruce, materiály působí lacině, přesto – svoji funkci plní dobře. Horší je to s nenastavitelným volantem – řidiči s výškou 170 – 195 cm si sednou víceméně pohodlně, horší to budou mít ti, kteří mnoho nenarostli, nebo naopak vyrostli nadprůměrně. 

Manuální převodovka je vcelku přesná, dráhy jsou delší, chirurgicky přesnou kulisu u tohoto vozu asi nikdo čekat nebude. Trochu je škoda absence šestého převodového stupně, jenž by snížil otáčky a hluk při jízdě po dálnici.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dacia Logan Pick-up

Délka ložného prostoru činí 1807 mm, v  nejužším místě má korba 1024 mm. Na korbě nechybí nejrůznější úchyty (je jich celkem 16) pro zabezpečení nákladu, dokoupit se dá i uzavíratelný box nebo pevná plachta. Díky odtokovým kanálkům se plastová korba snadno udržuje v čistotě. V kabině je navíc úložný prostor, jenž pojme bezmála 300 litrů.

Nejlepší cena / užitná hodnota

Podtrženo a sečteno: Dacia Logan Pick-up potěší užitnými vlastnostmi, přiměřeně výkonnými turbodiesely, prostornou kabinou a měkce naladěným podvozkem, který dobře filtruje nerovnosti i díry. Naopak, slabší je ergonomie, celkové zpracování interiéru a hlučnost vozidla. Rovněž nabídka bezpečnostní výbavy je podprůměrná. Proti robustnosti klasických pick-upů od Toyoty, Mazdy nebo Fordu představuje Dacia jiný typ automobilu – podvozek má zakrytý dobře, pro jízdu v terénu rozhodně navržena nebyla.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dacia Logan Pick-up

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1461 ccm, čtyřválec, vznětový, turbo
Max. výkon:63 kW (85 k) při 3750 ot./min.
Max. točivý moment:200 Nm při 1900 ot./min.
0 - 100 km/h:13,5 s
Nejvyšší rychlost:160 km/h
Kombinovaná spotřeba:5,2  l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1140 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:249 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám