Hlavní obsah

Nový systém zamykání řadičky, vytáhni klíček a jdi

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než 40 procent řidičů nepoužívá podle odhadů zámek řadící páky, který mají ve svém voze nainstalován. Zapomenou nebo pospíchají. Společnosti Construct A&D a Secar Bohemia proto před třemi lety zahájily vývoj nového bezkontaktního automatického zamykání, které v úterý představily. Ve světové premiéře se Safetronic CS představí na pražské Autoshow.

Foto: archív KORUNKY LUHAČOVICE

Děti v jednom z center v Ghaně.

Článek

Policisté jsou v odhadech kolik řidičů nepoužívá zamykání řadící páky ještě skeptičtější a podle nich praxe hovoří o tom, že toto procento je ještě vyšší. Zařízení Construct Safetronic CS1 lze namontovat na většinu v České republice schválených vozidel s manuální či automatickou převodovkou.

.: ANKETA
Máte svůj vůz vybaven bezpečnostním zamykáním řadící páky?
Hlasujte v anketě na konci článku.

"Safetronic CS1 je schopen pracovat při teplotách od -40 do 110°C," informoval na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Construct Jiří Dufek. Systém byl schválen do provozu ministerstvem dopravy. "Provoz byl testován na sérii výrobků na 100 000 cyklech bezchybného chodu," dodal.

Princip je velice jednoduchý

Doposavad jste museli u novějších mechanických zařízení na zamykání řadící páky nejprve odemknout zámek a poté vstrčit klíč do zapalování, nastartovat a odjet. Jelikož je však klíč od bezpečnostního zařízení mnohdy na stejném svazku klíčů jako ten od zapalování, často se stávalo, že řidič nastartoval a až poté zjistil, že má řadičku stále zamknutou.

To u systému Safetronic CS1 odpadá. Elektromechanické zařízení se aktivuje vytažením klíčku ze zapalování. Řadící páka je v poloze zpětný chod nebo parking u automatické převodovky zamčena podle naprogramovaného módu od tří do třiceti vteřin. Odemykání pak probíhá jednoduchým přiložením čipu k čtecímu zařízení, které je ve voze umístěno dle přání zákazníka. Řadička se odemkne během čtyř vteřin.

Zajímavé řešení, které mnoha řidičům usnadní život. Za pohodlnost se ovšem platí. V případě Safetronic CS1 byla totiž průměrná cena stanovena na 15 tisíc korun. Samozřejmostí jsou slevy na pojistném až 20 procent. Mechanické systémy se závorovou tyčkou se prodávají od 4000 korun výše a bez závorové tyčky od 6000 korun výše.

Anketa

Máte svůj vůz vybaven bezpečnostním zamykáním řadící páky?
Ano
71,9 %
Ne
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1276 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám