Hlavní obsah

Novinky roku 2003

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně je náš trh obohacován několika desítkami automobilových novinek. Nejinak tomu bude i letos. Které to budou? Zastavme se u těch nejvýznamnějších.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Úpravám se nevyhne ani mini kruhový objezd na mezinárodní silnici pod bývalým Čedokem. Fotografie je z připravovaného projektu PhotoRoadView (PhRV).

Článek

Alfy Romeo se kromě pozměněného vzhledu modelů spider, GTV, 156, 166 a špičkové verze "stosedmačtyřicítky" s označením GTA dočkáme rovněž kupé Sprint, založeného na podvozku Alfy 156.

Audi se pochlubí novou generací modelu A3, který staví svou další existenci na sportovnějším stylu. Vůz, který bude zpočátku nabízen jako třídveřový, byl vyvinut na nové podvozkové platformě, která se stane v budoucnu společnou také třeba pro další generaci Škody Octavia a VW Golf V.

O slovo se už přihlásí i Bentley Continental GT Coupé, který byl jedním z nejobdivovanějších exponátů při své loňské výstavní premiéře na podzimním pařížském autosalonu. Na auto s pohonem všech kol, řadou špičkových technologií a dvanáctiválcovým biturbem o výkonu 405 kW čeká už prý také u nás několik vážných zájemců.

Doslova s vějířem novinek přichází BMW. Z těch nejpřitažlivějších to budou roadster Z4, již pátá generace pětkové řady a kupé řady 6.

Zamířit k nám chce obnovená značka Bugatti, a to s dvoumístným dravým kupé s názvem EB 16.4 Veyron, jehož šestnáctiválcový motor skrývá úctyhodný výkon 736 kW a ještě fantastičtější točivý moment 1250 Nm.

Mezi modely značky Citroën, u nichž je reálné, že k nám dorazí ještě letos, se zřejmě největšímu zájmu bude těšit multifunkční automobil C3 Pluriel, pro nějž se stal základem originální pětidveřový hatchback Citroën C3.

O svém zrození pod křídly General Motors chce dát zřetelně vědět jihokorejská automobilka Daewoo. Nejdříve se objeví pětidveřový hatchback Kalos, o něco později se shodným názvem čtyřdveřový sedan. Ještě letos nahradí dosavadní největší daewoo - Leganzu - mohutný sedan vyšší střední třídy Evanda. Ale na trh vjede i nová generace nubir, kterým - obdobně jako evandě - vtisklo svou stylistickou pečeť proslulé studio ItalDesign v čele se světoznámým Giorgettem Giugiarem.

Ve Ferrari též tvrdě pracovali: výsledkem je, že by kolekci legendárních vozů z Maranella měla ve druhé polovině roku rozšířít civilní verze 360 Modena Stradale.

Fiat chce u nás letos oslovit motoristickou veřejnost novou generací velkoprostorového modelu Ulysse, roadsterem Barchetta s pozměněnou tváří, praktickým kombíkem Stilo MW (Multiwagon) a ve druhé polovině roku inovovaným puntem a snad už také minivozem nahrazujícím seicento a dlouhověkou pandu.

Pytel s novinkami se roztrhl rovněž u Forda. Po novoročním debutu nejvýkonnějšího focusu s přídomkem RS, a tedy mj. s přeplňovaným benzínovým dvoulitrem o výkonu 161 kW, se dále představí sportovní verze fiesty s označením ST 150, za nímž se skrývá 110kilowattový benzínový čtyřválec pod kapotou. Nabídku doplní ještě v prvním pololetí atraktivní roadster StreetKa a sportovnější provedení "káčka" - SportKa. Zřejmě však dorazí i velkoprostorový, až sedmimístný vůz (MPV) nižší střední třídy, který se prezentoval v prototypovém provedení loni v Paříži pod označením C-Max a jenž by už měl leccos zvěstovat o chystané druhé generaci focusu.

Nový Accord, s nímž japonská automobilka Honda zazářila v evropské premiéře též v Paříži, se u českých dealerů začne prodávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí. Modelovou řadu budou tvořit čtyřdveřový sedan a pětidveřové kombi, pro něž jsou určeny benzínové čtyřválce 2,0 a 2,4 l, které o něco později doplní turbodiesel 2,2 l.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám