Hlavní obsah

Kia vyvezla z Jižní Koreje 15 miliónů automobilů, nejžádanější je model Rio

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Kia Motors oznámila, že v červnu oslaví své 15. miliónté vyvezené auto, vyrobené v domovské Koreji. Značka vyváží 40 let, v průměru tak roční vývoz činí 375 tisíc automobilů. Nejpoptávanějším exportním modelem je kompaktní Rio.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Rio

Článek

Ve skutečnosti zprůměrovaná roční produkce mnoho nevypovídá o současné situaci korejské automobilky. Vývoz začal poměrně skromně a do malého počtu zemí v roce 1975, přičemž pět miliónů automobilů Kia exportovala během posledních čtyř let a čtyř měsíců. To znamená, že nyní ročně vyrobí a vyveze ze svých čtyř korejských továren 2,27 miliónu automobilů.

Do letošního května bylo nejúspěšnějším exportovaným modelem Rio, které si v zahraničí našlo 2,23 miliónu nových majitelů, následuje kompaktní SUV Kia Sportage, dále Picanto a poté středně velké SUV Kia Sorento (v objemech 1,57, 1,43, resp. 1,08 miliónu vozidel).

Foto: Kia

Vyrobené Kie čekají v přístavu Pyeongtaek na export z Jižní Koreji

Největším exportním trhem je pro Kiu Severní Amerika (6,03 mil. vozidel), druhým pak Evropa - 3,35 miliónu exportovaných vozidel od roku 1975. Následují země Středního východu a Afriky (1,71 miliónu).

Korejská automobilka produkuje auta i v zahraničí - má pět výrobních závodů v americkém státu Georgia a po jednom na Slovensku a v Číně (Dongfeng Yueda Kia Motors).

V současnosti se staví první výrobní závod Kia v Mexiku, automobily by z této továrny měly sjíždět příští rok. Počítá se s výrobní kapacitou 300 000 vozidel ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám