Hlavní obsah

Mustang slaví padesátiny, Ford jej ukazuje 300 metrů nad Manhattanem

• Aktualizováno
Novinky, maž

Jubileum americké sportovní ikony potřebuje vzbudit pozornost médií a potažmo čtenářů něčím neotřelým. Ford a Empire State Building připravily výstavu ve výšce 305 metrů nad ulicemi Manhattanu. Instalace trvala šest týdnů.

BEZ KOMENTÁŘE: Mustang na střeše Empire State BuildingVideo: Mustang

 
Článek

V 83leté historii mrakodrapu Empire State Building se na jeho vyhlídkové terase vystavovalo zatím jediné auto - v roce 1965 to byl Ford Mustang a modrý ovál se letos vrací na „místo činu”. Instalaci má na starost stejná firma jako tenkrát - DST Industries.

„S přípravou jsme začali v polovině února a velmi rychle jsme zjistili, že se neubráníme staromódním postupům. Moderní technika je bezmocná, protože vyhlídková terasa se nachází více než 300 metrů nad ulicí,“ uvedl George Samulski z Ford North America. „Terasa je příliš vysoko, než abychom mohli použít jeřáb. Zároveň se nad ní do výšky 122 metrů tyčí anténa, takže nebylo možné ani spustit auto z vrtulníku.“

Foto: Ford

Ford Mustang 305 metrů nad ulicemi Manhattanu

Šest lidí mělo jenom šest hodin času na transport

Žlutý mustang se musel rozřezat a pomocí dvou osobních a jednoho nákladního výtahu dostat do 86. patra tohoto newyorského mrakodrapu. Ještě předtím ale zaměstnanci DST Industries vše naměřili na zmenšeném modelu mustangu. Pro převoz částí mustangu k výtahu mrakodrapu si firma vyrobila speciální vozíky.

Šestičlenný tým mustang dopravil a smontoval během šesti hodin v noci (kdy je vyhlídka pro veřejnost zavřená), celý proces byl na minuty naplánován (zkoušelo se i ve dřevěné maketě stejného výtahu, jaký je na Empire State Building).

Mustang Convertible je na vyhlídkové terase světoznámého mrakodrapu dokončeného v roce 1931 k vidění dva dny (od 16. do 17. dubna). Po uzavření terasy ve dvě hodiny v noci se mustang znovu rozloží a ráno v osm hodin už po něm nahoře nebude ani památky.

Kolik celá operace stála, Ford nezveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám