Hlavní obsah

Český novinář chce na Jawě 350 objet svět, čeká ho 45 tisíc kilometrů

Novinky, maž

Novinář Pavel Suchý se koncem června vydal s pětatřicet let starou Jawou 350 kolem světa. Suchý se na přibližně 45 tisíc kilometrů dlouhou cestu vydal zcela sám, s sebou nemá ani GPS či satelitní telefon.

Foto: Jawakolemsveta.cz

Novinář Pavel Suchý chce s tímto strojem objet zeměkouli.

Článek

Pětatřicet let stará Jawa „třistapadesátka“ (typ 634) původně sloužila v autoškole k výuce nových motocyklistů. Na cestu byl motocykl důkladně prohlédnut - generální opravou kupříkladu prošel motor, rám má nové lakování a vzadu je vyztužen, aby uvezl více zavazadel. Standardní výkon tohoto modelu Jawy činí 20 koní, spotřeba paliva je zhruba 4 litry na sto ujetých kilometrů. Nejvyšší rychlost činí přibližně 120 km/h.

Trasa cesty kolem světa vede východním směrem přes Slovensko a Ukrajinu do Ruska a Mongolska. Z Vladivostoku pokračuje přes moře do Jižní Koreje a odtud do USA.

Dále míří přes Mexiko a země střední Ameriky do Panamy a Kolumbie. Jižní Amerikou vede trasa přes Ekvádor, Peru a Chile do Argentiny, kde je podle organizátorů cílem nejjižnější přístav Ushuaia a následně Buenos Aires, odkud Suchý zamíří zpět do Evropy. Do Česka by se měl dostat v březnu 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám