Hlavní obsah

Superb Fastback: vrcholný model Škody na papíře

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol modelové nabídky mladoboleslavské Škodovky prozatím představuje model Superb. Jeho zaměření na praktičnost je skvělé, jasné ovšem je, že v nabídce automobilky chybí vůz, jenž by nabídnul více emocí i prestiže. Mohl by jím být nový Superb Fastback, dílo dvou českých designérů. Ten však zatím existuje pouze na papíře.

Článek

“Myslím, že mohu čestně prohlásit, že se řadím mezi obdivovatele škodováckého designu, který mám rád zejména pro jeho neokázalost, čistotu a důvěryhodnost. Strategie maximálního zavazadelníku mě sice většinou nechává chladným, o to víc ale vždy oceňuji vtipná řešení a strategii balancování na hraně mezi třídami. V modelovém portfoliu ale stále postrádám pomyslný vrchol,“ říká Radek Laube, šéfredaktor časopisu AutoDesign.

Radek Laube a designér a architekt Pavel Hrubý vzali poslední generaci Superbu v karosářské verzi sedan a udělali z něj fastback, tedy čtyřdvéřový sedan se splývající zádí, navozující dojem kupé. Koncern VW má ve svém portfoliu Passat CC a Audi A5 Sportback. Škoda se musí spokojit se Superbem v karosářských verzích sedan/liftback a kombi a vzhledem ke směřování mladoboleslavské automobilky coby výrobce praktických aut za přijatelné peníze, jsou varianty s menší užitnou hodnotou málo pravděpodobné.

„Mezi nejelegantnější a nejvíc trendy koncepce dnes jednoznačně patří kupé-sedany. Když se ale podívám například na A5 Sportback a A6 sedan, rozdíl ve tvaru zadní části není zas tak dramatický (a přesto do toho Audi šlo). Zatímco prostor, který je mezi Superbem vycházejícím z proporcí klasických tříprostorových limuzín a variantou kombi, po nové koncepci fastback doslova volá,“ tvrdí Laube.

„V případě Superbu by tak byl fastback zcela svébytným a jasně rozpoznatelným modelem. Navíc ani náklady na vývoj by ve srovnání s návrhem úplně nového modelu jistě nebyly nijak závratné,“ dodává Radek Laube.

Více informací o studii Škoda Superb Fastback najdete v aktuálním čísle dvouměsíčníku AutoDesign.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám