Hlavní obsah

Černá a červená - dvě nejoblíbenější barvy aut v Česku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpreferovanější barvou auta je mezi mladými lidmi jednoznačně černá. Přednost jí dává hned 21 procent Čechů ve věku 18 až 29 let. Vyplynulo to z průzkumu GE Money Auto, který proběhl současně v pěti evropských zemích. Obecně přitom čeští řidiči preferují auta červená, která zároveň považují za nejbezpečnější vzhledem k silničnímu provozu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Červená barva je v Česku hodně oblíbená. Mladší majitelé aut si zase oblíbili černou.

Článek

Výsledky průzkumu naznačují, že budeme v budoucnu na silnicích potkávat čím dál více černých automobilů, neboť stále více mladých řidičů si pořizuje vlastní automobily. Černá barva také zvítězila v preferenci mladých i v ostatních sledovaných zemích, tedy Německu, Maďarsku, Polsku a Rumunsku.

Odborníci na barvy považují tmavá auta za méně bezpečná než auta světlá. Například za šera či v noci lze světlejší auto spatřit až ve čtyřnásobné vzdálenosti na rozdíl od aut tmavých. Ve stupnici bezpečnosti barev vede, dle mínění odborníků, bílá, následuje ji červená barva.

:. Bílé Ferrari? To je přímo svatokrádež! Ferrari musí být červené nebo žluté.foto: EDO Competition

Ta je také mezi českými řidiči obecně bez rozdílu věku je červená nejpreferovanější barvou u automobilů. Auto v této barvě si přeje mít celkem 23 procent dospělých Čechů. Červená přitom výrazně vítězí především u žen, zatímco u mužských řidičů je žádanější stříbrná metalíza. Zatímco Češi dávají přednost červeným autům, ne tak je tomu u ostatních národů.

Například Němci jednoznačně preferují stříbrnou metalízu (24 % německých řidičů), Rumuni pak auta bílé barvy (20 %). Poláci, stejně jako Češi, upřednostňují auta červené barvy (17 % polských řidičů). Poněkud nerozhodní jsou v této oblasti Maďaři, kteří favorizují hned tři barvy najednou, a to červenou, modrou a bílou.

Anketa

Jakou barvu má vaše auto?
bílou
8,1 %
modrou
20 %
červenou
19,9 %
stříbrnou
18,4 %
zelenou
10,6 %
černou
12,4 %
hnědou
0,9 %
jinou
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5862 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Barva vozu ovlivňuje nehodovost

Automobily černé barvy jsou častěji účastníky dopravní nehody a bílé vozy jsou bezpečnější. Vyplývá to ze studie Monashské univerzity v australském Melbourne....

Výběr článků

Načítám