Hlavní obsah

Ochránci zvířat: V útulku nechávají umírat psy

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Otřesný pohled se naskytl ochráncům zvířat a zvěrolékaři, kteří ve čtvrtek navštívili psí útulek v Dětmarovicích na Karvinsku. Spatřili pomalu umírají zvířata ležící ve vlastních výkalech, o která se nikdo nestará. V útulku už údajně uhynuly desítky psů. Majitel útulku, který za přechovávání psů inkasuje milióny, obvinění popřel.

Článek

Podle ochránců zvířat a zvěrolékaře majitelé útulku psy zřejmě vůbec nekrmí a nechávají je vlastnímu osudu. "Co jsem viděla, bylo otřesné. Ležela tam malá odepsaná fenečka, kterou nechali na studeném betonu umírat. Určitě jí nedali dlouho najíst. V noci je -16 stupňů a oni jim tam vůbec netopí. Z útulku jsem okamžitě odvezla pět psů," popsala Daniela Synková ze Spolku na ochranu zvířat. Teď bojuje o jejich život.

Krvavé stopy v kotcích

Muž, který poměry v útulku dobře zná, Právu řekl, že jenom za poslední dva dny v něm uhynuli zimou a vyhladověním dva psi. "Pošlo jich už hodně, ani to nejde spočítat. Určitě desítky. Vždycky se to nějak zdůvodní. Například tak, že si pes zlomil nohu. Poměry jsou tady šílené," tvrdí muž.

V některých kotcích byly vidět krvavé stopy. Ostravský zvěrolékař Jan Nytra přirovnal útulek k psímu koncentračnímu táboru. "Viděl jsem hrůzu. Psi leželi ve vlastních výkalech, podchlazení, vyhublí. Tiše tam umírají," konstatoval Nytra. Ochránci zvířat požadují okamžité zavření útulku.

Havířov zaplatil více jak milión

Do útulku se svážejí zaběhlí a zatoulaní psi z široké okolí. Nyní jich tam je asi padesát. Jenom město Havířov zaplatilo majiteli útulku za to, že si loni převzal zhruba dvě stovky psů 1,1 miliónu korun. Jednatel společnosti, která útulek vlastní, Miroslav Sliwka Právu řekl, že v útulku žádní psi kvůli hladovění nebo podchlazení neuhynuli.

"Není to pravda. Jsou to výmysly," tvrdí. Krajská veterinární správa ve čtvrtek okamžitě vyslala na místo svého inspektora. Ten však žádné velké problémy neodhalil. "Žádné závažné nedostatky jsem tady při kontrole nenašel," uvedl Marián Gasior. Na dobré vztahy mezi majitelem útulku a inspektorem upozornil člověk, který je oba dobře zná.

"Pan jednatel se s inspektorem z veteriny dobře znají. Víte, jak to v Česku chodí. Poté co se o to začala zajímat média, tak kotce dali trošku do pořádku," poznamenal člověk, který si nepřál být jmenován. Policie zatím celý případ pro případné týraní zvířat nevyšetřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám