Hlavní obsah

Laskavý Mikuláš s anděly a čerty bude nadělovat

Po setmění se ulice měst a obcí promění v promenádu Mikulášů s anděly a čerty. Děti budou už od rána s napětím očekávat, zda k nim i tento rok zavítají a jestli Mikuláš promluví vlídným slovem, podaruje je něčím dobrým a nenechá konat čerty s nadílkou obsahující uhlí a brambory.

Foto: Profimedia.cz

Malé děti rozechvělým hláskem odříkají básničku, nebo zazpívají písničku. Od Mikuláše s andělem a čertem si odměnu určitě zaslouží.

Článek

Mikulášská tradice sahá daleko do historie. Jak vlastně vznikla? Stvořily ji legendy, které se šířily o laskavosti biskupa Mikuláše. Ten žil v první polovině 4. století v turecké Myře. Podle jedné z mnoha pověstí zachránil tři sestry, které chtěl chudý otec prodat do nevěstince, protože by je bez věna neprovdal. Biskup Mikuláš v noci oknem tajně vhodil dívkám po jednom váčku se zlaťáky a tím jejich neblahý osud odvrátil.

Jedná se o oblíbeného světce, který je díky historii, legendám i tradici vnímán také jako přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatby, biskup, mučedník a pomocník v nouzi.

Mikuláš vystupuje laskavě, důstojně, jen někdy dobrácky pokárá. Jeho doprovod tvoří anděl, což je postava mírumilovná, ale také čert, a ten dovede děti někdy velmi vystrašit.

Mikuláš prý nepatří jen dětem

Mikuláš s andělem a čertem podle tradice navštěvuje rodiny s dětmi, kterým také patří jejich nadílka. Ze zjištění průzkumu společnosti NMS Market Research také vyplynulo, že řadu drobností dostane v tento den i téměř polovina (49 %) dospělých. Nejčastějším dárkem zůstávají bonbóny a drobné sladkosti (91 %), těsně v závěsu se drží ovoce (80 %), oříšky (46 %), peníze (12 %), ale také uzeniny a alkohol.

Mikuláš podle průzkumu navštíví 79 % rodin s dětmi. Většinou se jedná o převlečené kamarády či známé. Rodiny s dětmi navštěvují v převleku hlavně kamarádi (39 %), 15 % Čechů si Mikuláše objedná a za službu mu zaplatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Děti se nedočkavě těší na Vánoce a Ježíškovi píší svá přání do dopisů. Někdy je nechávají za oknem, kde si je podle tradice Ježíšek osobně vyzvedne. Děti ale...

Výběr článků

Načítám