Hlavní obsah

Festival Roskilde nabídl Radiohead, Gnarls Barkley i Neila Younga

Právo, Ondřej Lazar Krynek (Roskilde)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší evropský festival, dánský Roskilde, který proběhl už po třicáté osmé od čtvrtka do neděle u městečka Roskilde nedaleko Kodaně, nabídl po minulém blátivém roce skvělé počasí a především velké hudební hvězdy. Podobně jako v posledních dvou letech se i letos očekávalo více než sto tisíc diváků, kteří si mohli vychutnat na šesti velkých pódiích přes 175 kapel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Neil Young, hvězda dánského festivalu Roskilde

Článek

Čtvrtečnímu večeru kralovala britská alternativní rocková skupina Radiohead. Prvních několik skladeb dvouhodinového vystoupení potřebovala na naladění se s publikem. Až poté se za podpory výrazné minimalistické projekce na efektních svislých tyčích nad pódiem dostala do správného varu a zahrála velký průřez svou diskografií.

Zazněly silně emotivní i ostřejší rockové skladby. Pro více než šedesát tisíc diváků hrála pětice muzikantů především písničky z poslední desky In Rainbows, ale nechyběl přídavek v podobě legendární Karma Police.

:. Radiohead na fascinujícím vystoupení pro více jak šedesát tisíc lidí na festivalu Roskildefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Energickou show v pátek diváky roztančili američtí Gnarls Barkley, jejichž zpěvák Cee-Lo odhalil s pozlaceným mikrofonem v ruce své dechberoucí zlato v hrdle, a to nejen při oblíbených skladbách Crazy či Smiley Faces. Divácky úspěšná byla i americká rocková skupina Kings of Leon, která však působila na hodinu a půl trvajícím vystoupením zvukově mírně ploše. Velkým překvapením večera byla švédská zpěvačka Robyn, jež často vystupuje jako předskokanka Madonny. Její svižnou systetizátorovou elektronikou podpořený pop nenechal diváky ani chvíli v klidu.

:. Americký zpěvák Cee-Lo na vystoupení Gnarls Barkley na hlavní Orange Stage festivalu Roskildefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Očekávaně velký úspěch sklidila výborně znějící skupina Grinderman, jíž na hutném garážovém rocku založil před dvěma lety oblíbený australský muzikant Nick Cave. O bezchybné završení večera se postarali britští elektro-hiphopoví The Streets, v jejímž čele stanul se svou syrovou angličtinou Mike Skinner s doprovodným zpěvákem i kapelou.

:. Mike Skinner jako The Streets s doprovodným zpěvákem na dánském festivalu Roskilde foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Sobotní odpoledne patřilo nejprve legendární heavymetalové kapele Judas Priest, jež na pódiu plném červenočerných schodišť a zlatem vykládaného vysunovacího trůnu, ukázala stále dobrou formu. Skvělý byl i dvaašedesátiletý americký folkrocker Neil Young, který ze sebe na dvouhodinovém koncertě plném dlouhých kytarových sól vydal vše a sklidil za to patřičné ovace.

:. Nick Cave ve svém relativně novém projektu Grinderman na festivalu v Roskildefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Nejočekávanější událostí večera byly však britští The Chemical Brothers. Jejich prostorová laserová a projekční show za podpory zmixovaných hitů Hey Boy, Hey Girl či Do It Again byla pro velkým zážitkem a potvrdilo se, že jejich venkovní festivalová vystoupení jsou lepší než halová.

:. Jay-Z za deštivé hodiny na závěr festivalu Roskildefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Nedělní program nabídl už menší hudební nadílku. I tak bylo ale možné slyšet kapely Anti-Flag, Cat Power, Slayer, Hot Chip či amerického rappera Jay-Z.

Reklama

Výběr článků

Načítám