Hlavní obsah

Ztráta pigmentu z ní udělala hvězdu

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chantelle Young-Brownová je vlastně obyčejná devatenáctiletá dívka z Toronta. Její život ale změnily hned dvě věci. Její nemoc a její sen. Ve čtyřech letech se u ní začala projevovat ztráta pigmentu, nemoc zvaná vitiligo. Kdysi si z ní ve škole dělali srandu a přezdívali jí „zebro” nebo „krávo”. Dnes podepisuje skvěle placené modelingové kontrakty a její kariéra, především díky výjimečnému onemocnění, stoupá raketově vzhůru.

Foto: Desigual

Chantelle Brown-Youngová

Článek

Dívka si založila na sociální síti účet s pseudonymem Winnie Harlow. Na něj začala vkládat své fotky a záhy si získala díky svému speciálnímu zjevu tisíce fanoušků. Její rodiče pocházejí z Jamajky a mladičká dívka svůj původ, i díky tmavé barvě pleti, jen těžko zapře. Přesto je jedinečná.

Vitiligo, ztráta pigmentu, jí tvoří velké kruhy na obličeji a jiných částech těla, a tak se na jejím tmavě ebenovém těle utvářejí velmi světlá až růžová kontrastní místa.

Kvůli vitiligu trpěla depresemi

Modelka se médiím svěřila, že kdysi dokonce díky svému zjevu trpěla depresemi a uvažovala o sebevraždě. Jenomže pak vystoupila v reklamě na krycí make-up, založila si profil na sociální síti a téměř okamžitě začala dostávat nabídky na práci. Dokonce byla pozvána na střední školu, kterou studovala, aby promluvila o tom, jak se kdysi potýkala s diskriminací kvůli své nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Chantelle Brown-Youngová a její tělo postižené vitiligem

Stejnou nemocí údajně trpěl i Michael Jackson

Vitiligo, kterým údajně trpěl i král popu Michael Jackson, jí ale pomohlo dostat se do populární soutěže Amerika hledá topmodelku, která startuje letos v létě. „Někteří lidé mají hnědou pokožku, jiní bílou. Já mám ale obojí,” říká začínající sympatická modelka v jednom ze svých videí na Youtube.

Chantelle také doufá, že jí účast v soutěži pomůže zvýšit povědomí o této nemoci. „Naučila jsem se milovat sama sebe. A když jsem tak učinila, do klína mi začaly padat různé příležitosti. Jsem za to moc vděčná a děkuji bohu. Musíte se naučit milovat sami sebe,” dodává dívka.

Zpověď Cheri o jejím vitiligu

Co je to vitiligo

Vitiligo je onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě buněk, které tvoří pigment. To má za následek depigmentovaná, světlá místa na pokožce. Nemoc není léčitelná a stále se s jistotou neví, co ji způsobuje. Pravděpodobně se ale jedná o autoimunitní onemocnění. Postihuje obě pohlaví stejně, nejvíce ale lidi tmavé pleti. Onemocnění často doprovází i deprese z netradičního zjevu.

Foto: Profimedia.cz

Chantelle Brown-Youngová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám