Hlavní obsah

Zima a tma nás nedostanou

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Před námi je dlouhé zimní období, které pro většinu z nás znamená nepohodu, nevlídno, rozladění a vůbec víc negativního než pozitivního. Je však v naší moci tyto pocity změnit. Nabízí se dost - celkem nenáročných - způsobů.

Foto: Archiv SŠPU

VUT Brno řadí hodonínskou průmyslovku mezi TOP 10 škol

Článek

Pečlivé dodržování pitného režimu je v zimě o to důležitější, že zpravidla nepociťujeme žízeň. Spíš máme chuť dát si něco dobrého na zub. Je snadné si představit, jak budeme při takovém postupu vypadat na jaře. Kromě toho, pokud nevypijeme denně doporučovanou dávku tekutin (1,5-2 litry), krev houstne a srdce na její oběh musí vynaložit víc energie. Je jasné, že se pak dostaví zvýšená únava.

Neméně důležité je složení stravy. Raději pryč od tučných pokrmů a sladkých jídel. Mnohem víc prospívá zelenina a ovoce, byť třeba v konzervovaném stavu, brambory, celozrnné pečivo, mléčné výrobky a tu a tam kousek masa. V podvečer neuškodí dvě deci svařeného vína se skořicí a je dobré dopřát si pečené kaštany. Takový jídelníček se postará o posílení krevního oběhu a tím i nekomplikované vnímání nepříznivého počasí.

Podceňovat samozřejmě nelze ani oblečení, což ovšem neznamená, že se musíme nabalit jako pumpa. Nejchoulostivější na prochladnutí je partie v týle. Bylo zjištěno, že jakmile člověka klimatická nepohoda zasáhne právě tam, snáze onemocní a ztíží tak práci svému srdci. Znamená to nosit šálu, rolák či kapuci, popřípadě vzadu zvednutý límec.

Dobře nám nebude ani bez dostatečné relaxace. Nesmíme tím ale zjednodušeně rozumět jenom spánek. Organismus povzbudí procházka za každého počasí, cvičení, masáže, bylinné koupele, střídavé sprchy, osvěžování vzduchu pomocí esenciálních olejů i jiné relaxační terapie, ale také mírné holdování společenskému životu, pro který jsou dlouhé zimní večery jako stvořené.

Reklama

Související články

Zdraví lze načerpat z přírody i v zimě

Dávno už neplatí, že zima je chudá na vitamíny, protože ovoce a zelenina jsou k dostání celoročně. Nicméně většinou se stejně oddáváme stravování méně...

Výběr článků

Načítám