Hlavní obsah

Zhubnout lze až čtyři kila za měsíc, pomůže změna životosprávy i internet

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu můžete kde co. Nakupovat, komunikovat, užívat si intimních zážitků a teď už dokonce i hubnout. Nejde při tom o žádnou senzaci, přechodnou módu nebo tahání peněz lidem z kapsy.

Člověk, který není ve stresu, může zhubnout až 4 kilogramy za měsícVideo: Novinky

 
Článek

Pokud se na internetové adrese www.stobklub.cz zaregistrujete, nebudou vás jeho služby stát nic. Najdete tu řadu užitečných pomůcek. Třeba program, který vám pomůže sestavit a hlavně vyhodnotit váš jídelníček. S ohledem na váš věk, pohlaví, váhu a počet kil, o která chcete zhubnout, a počet předchozích neúspěšných pokusů redukovat pomocí diet. I ten totiž ovlivňuje rychlost hubnutí.

Ze začátku trochu trvá, než se člověk naučí vyplnit do formuláře druh potraviny a její množství. Nevěděl jsem třeba, že krajíc chleba má asi 40 gramů. Pak jsem zjistil, že mi počítačový program spočítá kromě energie (kilojoulů, kJ) i to, jestli mám vzájemně vyrovnaný příjem tuků, bílkovin a sacharidů. Připadá vám to nesmyslné? Není!

Častý omyl žen

„Já snad nikdy nezhubnu,“ lamentují ženy nad neúspěšnými snahami trvale shodit určitý počet kil. Háček je v tom, že samy těžko odhalí, jakých chyb se dopouštějí. Na zmíněném webu mohou vyplnit řadu testů, které jim pomůžou dopadnout největší viníky jejich příliš zaoblených tvarů. Nejednou se skrývají v jejich psychice.

„Ženy dělají často chybu i v tom, že strava obsahuje příliš mnoho sacharidů a málo bílkovin,“ vysvětluje MUDr. Ing. Tereza Hodycová, která zmíněný web vede. „Sacharidy ovlivňují vzestup i pokles hladiny krevního cukru a s ním také pocitu hladu. Když jich jíme příliš, bez kombinace s bílkovinami nebo tuky, dostaví se hlad dříve a silněji. Naopak potraviny s vyšším obsahem bílkovin nás zasytí na delší dobu. Na kolísání hladiny krevního cukru nemají až tak výrazný vliv.

Přispívají i k obnově buněk v těle, a tedy k zachování nebo růstu svalů, které jsou důležité kvůli udržení, případně zvýšení bazálního metabolického výdeje.“ To je výdej nutný k chodu těla, i když jsme v klidu. Třeba ve spánku. Tělo na něj vydá asi 60 procent své energie.

Provokace neprošla

Vyplnil jsem v rubrice Sebe koučink, co jsem ten den snědl. Program mi můj jídelníček vyhodnotil. Upozornil mě pomocí barevných kuliček na chyby. Ale také mi nabízel vhodné potraviny nebo to, jak nahradit jídlo, které mi chutná, jiným, výhodnějším. A to jak energeticky, tak svým složením.

Zkusil jsem ho třeba vyprovokovat tím, že jsem si dal hamburger. Červený semaforek mi signalizoval, že takhle nezhubnu a o kolik bych měl ubrat. Když jsem kliknul na otazník, nabídl mi přijatelnější potravinu: celozrnný toust s plátkem kuřete.

Kromě kalorií v jídle si všímal také toho, jak se věnuji pohybu, tedy výdeji energie. Ale byl mi ochotný pomoci i se zvládáním emocí a situací, které často spouštějí zbytečně přejídání.

Tedy okamžiků, kdy nejíme proto, že bychom měli hlad, ale proto, že v nás jídlo probouzí příjemné pocity nebo pomáhá zahánět ty nepříjemné.

Když tam kurzy nejsou

Výhodou webu je, že se k užitečným informacím a pomůckám dostanou i lidé ze zapadlých koutů republiky, kde si o nějakých kurzech hubnutí mohou nechat jen zdát. Používají ho ale také lidé, kteří do zmíněných kurzů chodí:

„Už mi chybí kilčo do pěti kil, která jsem chtěla shodit. Zkraje to šlo výborně, kilo za týden. To předposlední se ale urputně bránilo celé čtyři týdny! Už jsem si myslela, že to nedám. Děkuju instruktorce Nadě ze Stobu. Přesvědčila mě, abych vydržela. Kilojouly už ubírat nemůžu. Mám určených 5000 kJ, míň jíst nesmím, abych organismus nevyděsila a nezačal mi ukládat do tukových zásob. Nezbývá než přidat na pohybu, vydržet a čekat, až tělu dojde, že toho prostě nenechám.“

Najdete tu také interaktivní lekce hubnutí, zábavné kvizy a testy. Třeba o tom, jak u příbuzných asertivně odmítnout jídlo, které jíst nechcete.

Spousta z nás si myslí, že jídla, po nichž hubneme, musí být hnusná. Na webu najdeme spoustu receptů, díky nimž zjistíme, že to tak vůbec není. „Můžete vyzkoušet i ty, které měly největší úspěch,“ říká Tereza Hodycová. „Navíc vidíte energetickou hodnotu jedné porce konkrétního jídla, včetně obsahu živin.“

Na internetu naleznete řadu alternativ

O hubnutí a změně životního stylu se více dozvíte i v úvodním videu od našeho významného odborníka na výživu Ing. Petra Havlíčka z pražského centra Vittore, kterého si možná pamatujete z populárního televizního pořadu Jste to co jíte.

Jak na zobání u televize

- přestaňte kupovat chipsy, oříšky, sušenky apod.;

- místo toho začněte chroupat okurku, mrkev, ředkvičky, prostě zeleninu;

- variantou může být i pytlík sušeného masa

- místo slaných oříšků volte např. pražené sojové boby, které se prodávají v menším balení a mají i o něco méně kalorií.

- přestaňte vysedávat u televize a raději se jděte projít či zajděte mezi lidi.

Zajímavé informace o zdravém životním stylu se můžete dozvědět také na http://vasrok.activia.cz/ či http://www.cerealie.cz/ .

Reklama

Související témata:

Související články

Z diety se člověk může zbláznit

O tom, že výrazné diety a změny jídelníčků nesmí podstupovat psychicky nemocní lidé, není pochyb. Omezení příjmu živin totiž může jejich stav výrazně zhoršit....

Výběr článků

Načítám