Hlavní obsah

Ženy používají prošlou kosmetiku klidně i desítky let

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou vypadat zcela nevinně, ale mějte se na pozoru. Oblíbené oční stíny nebo tuby rtěnek mohou být velmi nebezpečné. Totiž stejně tak jako spousta potravin i kosmetické produkty mají svou trvanlivost a datum spotřeby. A v průběhu času se mohou bakterie z kosmetiky přenést na obličej, v horším případě způsobit infekci.

Foto: Profimedia.cz

I kosmetika má stejně jako potraviny své datum spotřeby. Spousta žen jej ale ignoruje a tím si zadělává na velký zdravotní problém.

Článek

Při pohledu do své zkrášlující taštičky zřejmě vidíte make-up, štětečky, řasenku, lesky na rty a otlučený kompaktní pudr. Jenomže to, co už nevidíte, je obrovské množství bakterií, kterým se daří nejen v make-upové taštičce, ale i ve většině kosmetických pomůcek.

„U kosmetických přípravků se monitoruje obvyklá zátěž mikroby zanášenými do výrobku v průběhu běžného používání pomocí zátěžových mikrobiologických testů. Pokud v nich výrobek vyhoví, očekává se, že si udrží svou mikrobiologickou nezávadnost v průběhu celé své životnosti,” říká MUDr. Dagmar Jírová, vedoucí centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti. Jenomže toto platí pouze v případě, kdy je přípravek využíván v určené době minimální trvanlivosti. To bohužel spousta žen přehlíží a výrobek, který může být závadný, používají dál.

Průzkumy ukázaly, že spousta žen ani neví, jakou životnost mají jejich kosmetická zkrášlovadla. Pokud totiž nejeví žádné výrazné známky poškození, používají je ženy vesele dál. Bohužel stačí pár buněk z neumytých rukou nebo opar na rtu, a lesk na rty s make-upem se stanou útočištěm nakažlivých bakterií.

Zanedbávaná hygiena

Stejně tak stovky žen denně používají  make-up. Jenže jednorázové aplikátory používají snad jen profesionálové, takže se nanáší povětšinou prsty. Pokud nemáte zcela čisté ruce, můžete si přivodit herpes nebo zánět spojivek.

„Kosmetikou se můžete nakazit stafylokokem a jinými bakteriemi. A pokud budete mít smůlu, tak i bakterií E. coli,” říká dermatoložka Jeannie Downieová. Ta také uvádí na pravou míru fakt, že ani antibakteriální produkty nejsou zcela bezpečné. Jejich účinné látky se totiž začnou rozpadat zhruba po šesti měsících.

Životnost kosmetických přípravků
Kosmetické produktyDoporučená doba spotřeby
Řasenka4-6 měsíců
Stíny na oči / štětce18-24 měsíců
Tužka na obočí18 měsíců
Lesk na rty / rtěnka12-24 měsíců
Tužka na oči / rty18 měsíců
Parfém36 měsíců

Mnohým ženám je líto kosmetiku, kolikrát ne zcela využitou, vyhazovat, čímž podporují nebezpečnou živnou půdu pro bakterie.

Prošlá řasenka v sobě skrývá bakterie, které vedou k zánětu spojivek, zarudnutí a otoku očí. Neměly by být používány déle jak šest měsíců po otevření. Ženy ale datum expirace překračují v průměru o jeden rok.

Tvářenka na patnáct let

Deník Dailymail.co.uk uveřejnil studii módního domu Debenhams, která uvádí, že některé ženy používají oční stíny a tvářenku místo 18 až 24 měsíců neuvěřitelných 180 měsíců, tedy patnáct let. A rtěnku s životností na dva roky uchovávají i na deset let. Navíc 68 % dotázaných žen uvedlo, že make-up vymění jen tehdy, kdy jim dojde, a to bez ohledu na jeho datum expirace. 72 % žen si nikdy neumyje štětec na pudr nebo houbičku, kterými si nanáší make-up.

Lékařka Faranna Haffizullová z Floridy říká: „Parfémy, pudry, pěny, spreje, a spousta textur a barev, které jsou v kosmetických produktech, jsou skutečně skvělé pro dýchání infekčních elementů, jako jsou bakterie a houby.” Pokud máte tedy sebemenší pochybnost, okamžitě kosmetiku vyhoďte.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět důvodů, proč nenosit vysoké podpatky

Některé ženy milují vysoké podpatky téměř stejně, jako milují své muže. Jsou to právě boty, které jim dodávají vyšší sebevědomí a přirozený ženský půvab....

Práce na počítači zrak nepoškozuje

Dlouhá práce na počítači nepřispívá ke zvyšování počtu dioptrií. Oko je ale kvůli pohledu stejným směrem unavené a vysílené.

Jídla, která snižují kvalitu spánku

Všeobecně se ví, že jít spát s plným žaludkem rozhodně není žádná výhra. Po náročném dni v práci nebo ve škole si naše tělo musí odpočinout a stejně tak i naše...

Výběr článků

Načítám