Hlavní obsah

Ženy po čtyřicítce trápí specifické zdravotní potíže

Dnešní čtyřicátnice prožívají svůj věk často zcela jinak, než stejně staré ženy před několika lety. Je to dáno především zcela odlišným pohledem na svět, ale i tím, že se posouvá hranice, kdy si ženy pořizují děti. Dříve měla většina čtyřicátnic již dospělé děti, dnes může být teprve v očekávání prvního potomka.

Článek

Za hlavní problém života po čtyřicítce lze považovat obezitu. Přestože často vzniká dříve, teprve po čtyřicítce začne dělat potíže. Kromě obtížnějšího pohybu se obézním ženám hůře dýchá, zvyšuje se krevní tlak a objevuje se cukrovka.

Po čtyřicítce se také objevují první problémy se srdcem - angina pectoris a dokonce může přijít i první infarkt. Křivka četnosti se však láme až po přechodu, kdy žena nedostávající hormonální substituci přichází o přirozenou hormonální výhodu, kterou má proti mužům.

Hubnutí zásadně pod dohledem odborníků

S obezitou si tedy není radno zahrávat a každá žena by tento problém měla řešit co nejdříve. Nejde o žádné rychlé diety, ale o kompletní změnu životního stylu a tedy o dlouhodobý redukční režim spjatý s kontrolou energetické hodnoty potravy a stravování se častěji menšími porcemi jídla. A samozřejmostí by měl být i dostatečný pohyb.

V každém případě by obézní ženy neměly hubnout samy, ale za pomoci odborníků. Nejde jen o případný jojo efekt, kdy po zhubnutí velmi rychle ztracená kila opět naberou, ale především kvůli dalším zdravotním rizikům.

Dodržování redukčních režimů totiž může paradoxně přispět i k jinému častému onemocnění středního věku - žlučníkovým kamenům. Dispozice je vrozená, ale přísné redukční diety s omezením tuků, což je pro zhubnutí nutné, nenutí žlučník k vyprazdňování, takže žluč se ve žlučníku déle skladuje, což vede k vytváření kamenů.

Objevit se může i onemocnění štítné žlázy

Potrápit mohou i onemocnění štítné žlázy, která vedou často k poklesu její činnosti - chronickým autoimunním zánětům. Snížená funkce štítné žlázy se projevuje menší výkonností, častými změnami nálad, přibýváním na váze, zácpou, vypadáváním vlasů, bledou pokožkou či velmi suchou pokožkou.

Přestože v tomto směru existuje účinná léčba, spočívající v náhradě chybějících hormonů, odborníci se shodují, že jde především o změnu životního stylu. Je nutné si uvědomit, že štítná žláza je důležitý regulační orgán, který reaguje na změny a různé zátěže. Jestliže bude nemocná neustále žít nevyrovnaným životem, nemůže očekávat vyléčení svého stavu. Ba naopak, její potíže se budou stupňovat.

Velmi důležitá prevence

Po čtyřicítce se mohou také objevit závažná onkologická onemocnění. U žen se jedná nejčastěji o rakovinu prsu a rakovinu děložního čípku. Posléze také o rakovinu tlustého střeva a plic. Jestli je v tomto věku opravdu něco důležitého, tak dostatečná prevence spjatá s pravidelnou návštěvou lékařů. Vždyť včasné odhalení nádorových onemocnění vede velmi často k úspěšné léčbě.

Podceňovat zdravotní rizika v tomto věku se již opravdu nevyplácí. Proto necítíte-li se dobře, nebojte se vyhledat odborníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám