Hlavní obsah

Ženy mají lepší paměť než muži, potvrdili vědci. Alespoň ve středním věku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pamětí to není jednoduché. Zatímco pro někoho je uchovávání a následné vybavování informací snadnou záležitostí, pro jiného to představuje dlouhé minuty přemýšlení. Dá se všeobecně říci, kdo je na tom s pamětí lépe? Podle odborníků je odpověď jasná - ženy, alespoň ty ve středním věku.

Foto: Profimedia.cz

Muži mezi 45 a 55 lety jsou na tom s pamětí hůře než ženy stejného věku. Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění vědců jsou na tom dámy středního věku (45 - 55 let) s pamětí mnohem lépe než muži, které porážejí ve všech paměťových dovednostech. A to přestože se mnohé z nich právě v tomto období potýkají s počínajícími či již déle trvajícími projevy menopauzy. Mezi ty mimo jiné mohou patřit i poruchy soustředění nebo drobné výpadky paměti. Svou výhodu ale začínají ženy ztrácet po menopauze, uvedl Daily Mail.

Studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Menopause, zkoumala paměťové rozdíly mezi pohlavími u 212 mužů a žen. Odborníci se zaměřili na epizodickou paměť, exekutivní funkce, sémantické zpracování a také na verbální inteligenci. Celoplošně pak zjistili již výše zmíněné, že ženy překonávají v tomto věkovém rozmezí stejně staré muže ve všech ohledech.

Po menopauze se paměť horší

Po menopauze se ale u žen situace rapidně mění, a to s poklesem hormonu estradiolu. Schopnost učení a vybavování se zhoršuje, jak potvrdily výsledné hodnoty, které poměřovaly výsledky u žen před menopauzou, v období menopauzy a právě po menopauze.

Odborníci na závěr dodávají, že celkově až u 75 procent všech starších lidí dochází k problémům s pamětí, většinou jde právě o ženy. U těch, které výpadky a problémy s pamětí trápily již dříve, například právě jako projev menopauzy, jsou následné problémy o to výraznější.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší nepřátelé našeho mozku

Mozek dělá člověka člověkem. Jsou v něm ukryty naše veškeré schopnosti, dovednosti, zkušenosti, zážitky, ale i tužby, úspěchy a nezdary. Proto se tolik lidí...

Výběr článků

Načítám