Hlavní obsah

Žena po sexu částečně ztratila paměť

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká stanice CNN tento týden informovala o novém případu částečné ztráty paměti. Starší manželský pár, jehož příjmení televize zná, ale nechtěla zveřejnit, měl vloni jednoho srpnového rána pohlavní styk a bezprostředně po něm se žena začala chovat zvláštně.

Článek

Tehdy devětapadesátiletá Alice byla zmatená, když její manžel Scott ještě v posteli zapnul televizi a skončil u přenosu z právě probíhajících olympijských her v Číně, kdy Američané a nejen oni se zájmem sledovali jedno fenomenální vítězství plavce Michaela Phelpse za druhým. „Ona je teď olympiáda?“, zeptala se manželka.

“Všiml jsem si, že se něco děje, tak jsme se jí zeptal, co je za den,” vzpomíná Scott. Alice nedokázala odpovědět, a tak se jí ještě zeptal, kdo je americkým prezidentem. “Bill Clinton,” zněla odpověď. Muž zavolal pohotovost s podezřením na mozkovou příhodu.

Neurologové znají nemálo takových případů u lidí starších 50 let. Tito lidé vědí, kdo jsou, ale nepamatují si nic z poslední doby, ani kde jsou a jak se tam dostali. Žádné jiné symptomy nevykazují.

Sex je jednou z činností, které tranzitorní globální amnézii, při níž pacient přechodně ztrácí schopnost zapamatovat si nové události, spouštějí. Dalšími mohou být jiné namáhavé aktivity nebo třeba ponoření do horké či ledové vody.

"Jednotícím faktorem je náhlá a významná změna proudění krve a tlaku v cévách v mozku," řekl CNN Louis Caplan z Harvardské lékařské školy. Jestliže dojde k omezení přísunu krve do mozku, přestane fungovat hipokampus, který hraje velkou roli při prostorové orientaci a krátkodobém uchovávání informací.

Podle Caplana je hipokampus jako nahrávací zařízení, které když nefunguje, tak není možné si právě získanou informací zpětně přehrát.

Kolovrátek na otázky

Alice přivezli do nemocnice okolo osmé hodiny ranní a zdálo se, že nemá žádné potíže, až na to, že se manžela zeptala, kde je a jak se tam dostala. Scott musel vysvětlit, že ji před chvílí převezla sanitka do nemocnice. Za deset minut mu Alice položila stejné otázky a po další chvíli přidala: "Co jsem předtím dělala a jak jsem se sem dostala?".

Scott jí to vysvětlil a ona to po něm nevěřícně zopakovala. Nakonec mu se smíchem řekla, že jí teď za to dluží třicetikarátový diamant. Za pár minut se scénář opakoval, přičemž Alice pokaždé znovu nevěřícně kroutila hlavou, co se jí stalo a závěrečnou větu o diamantu pronesla stejným tónem. "Bylo to jako podle scénáře anebo z pásky. Na jednu stranu to bylo zábavné, ale strašlivě nás to vyděsilo," uvedl Scott.

Opakovala stejné vtipy

Do nemocnice se sjeli další příbuzní, zatímco Alice několik hodin opakovala stejné vtipy a Scottovi znovu položila sérii předchozích otázek. "Přivádělo mě to k hysterii. Doslova se smějete a pláčete zároveň," popsal Scott. O pár hodin později znali lékaři diagnózu.

Podle Caplana se tranzitorní globální amnézie může dostavit po orgasmu, přičemž je větší riziko u lidí trpících migrénami a bolestmi hlavy, zvláště u těch, kteří postihují tzv. koitální bolesti hlavy. "Vzpomínám si, že mě v předchozí večer hlava bolela," potvrzuje dnes Alice.

Tranzitorní globální amnézie se obvykle dostaví jednou, ale také se může vrátit. Studie to prokázaly u pacientů s anomáliemi u mozkových tepen hipokampu v levé hemisféře.

Alicina mantra otázek se s přibývajícími hodinami opakovala každých deset minut, pak čtvrt a půl hodiny, až se jí okamžitá paměť okolo 14:30 navrátila. Na události toho rána si ale nevzpomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám