Hlavní obsah

Zdravá snídaně pomáhá s hubnutím i úspěšným startem do nového dne

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídaně je základem pro správné fungování organismu, a to i pokud chceme zhubnout. Snídat bychom proto měli i v případě, že po ránu necítíme hlad. Do značné míry tak rozhodneme, jak úspěšný den budeme mít.

Videorecepty na granolový koláček a hráškové lívanceVideo: Novinky

 
Článek

Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří, metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí.

Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.

Jak by měla vypadat správná snídaně

Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, pak teprve oběd.

Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.

Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.

Nechte se inspirovat našimi recepty. První dva videorecepty pro vás připravila Tereza Havrdová ze společnosti Veskle.

Granolový koláček
Suroviny: 3 lžíce granoly, 5 lžic najemno rozdrcených máslových sušenek, 1 lžíce medu, 1-2 lžíce rozpuštěného másla, bílý jogurt, ovoce, tymián
Postup: V robotu rozmixujte máslové sušenky a spojte je s granolou, medem a rozpuštěným máslem. Vezměte si silikonovou formičku, tu naplňte připravenou směsí, pečte na 150 °C cca 15 minut. Na vychladlý košíček nandejte bílý jogurt, posypte nakrájeným ovocem a čerstvým tymiánem.Přesný postup naleznete v přiloženém videu.
Hráškové lívance
Suroviny: 250 g nejlépe čerstvého hrášku, 35 g hladké mouky, 2 vejce, ½ lžičky kypřicího prášku, 1 lžička cukru, petrželka, sůl, pepř, olej na smažení, smetanový sýr, čerstvá posekaná máta
Postup: Hrášek vložte do vroucí vody na cca 2 minuty. Poté vyndejte a rychle zchlaďte v míse s ledem, aby zůstal krásně zelený. Vaječné bílky dejte do suché odmaštěné mísy a vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. V robotu smíchejte sypké ingredience společně se dvěma žloutky, ¾ hrášku a nasekanou petrželkou. Důkladně rozmixujte, nakonec přisypte zbylou ¼ hrášku.Pánev rozpalte, přidejte olej a smažte lívance z každé strany přibližně 3 minuty. Podávejte se smetanovým sýrem a čerstvou posekanou mátou.Přesný postup naleznete v přiloženém videu.
Ovesná kaše s mladou pšenicí, lesním ovocem a kokosem
Suroviny: 3 g (1 čajová lžička) Neobotanics Mladá pšenice, 1 hrnek ovesných vloček, 2 hrnky mléka (živočišného či rostlinného), kiwi, hrst čerstvého lesního ovoce, hrst sušeného kokosu, med nebo agávový sirup
Postup: V kastrůlku ohřejte mléko, přidejte ovesné vločky a nechte nabobtnat. Do teplé kaše (zachovejte teplotu do max. 40 °C) zamíchejte prášek z mladé pšenice. Kaši nalijte do misky, ozdobte ovocem a posypejte kokosem. Můžete také dosladit medem nebo agávovým sirupem.
Banánové smoothie
Suroviny: 3 g (1 čajová lžička) české chlorely, 3 g (1 čajová lžička) zeleného ječmene bio, 1 banán, 3 dcl rostlinného mléka
Postup: Do mixéru nakrájejte banán, přidejte mléko a přisypte chlorelu a ječmen. Mixujte, dokud nevznikne hladká konzistence. Tento základní recept pro smoothie můžete nadále obměňovat a vytvářet nekonečně mnoho variací.
Vícezrnné chlebíčky s pomazánkou z čerstvého sýra s volskými oky
Suroviny: 2 vejce, 50 g sýru feta, 1/2 stroužku česneku, sůl, pepř, olivový olej, 2 plátky vícezrnného chleba, rajče, petrželka
Postup: Na pánev s kapkou olivového oleje rozklepněte vejce tak, aby se žloutek neroztekl. Smažte, dokud bílek neztuhne, žloutek bude stále trochu tekutý. Dále v misce smíchejte sýr feta se špetkou soli a pepře a přidejte prolisovaný česnek. Vícezrnný chlebíček potřete pomazánkou, poté přidejte volské oko, osolte a opepřete. Podávejte s rajčetem a čerstvou petrželkou.
Chia pudink s borůvkami a citrónem bez rafinovaného cukru
Suroviny: 1 hrnek borůvek, 1 hrnek kokosového mléka, 1 hrnek řeckého jogurtu, 20 g chia semínek, 1 lžíce citrónové kůry, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžíce medu
Postup: Nejdříve rozmělněte borůvky, ty smíchejte v míse spolu s ostatními surovinami. Vzniklou směs nalijte do uzavřené nádoby. Nechte přes noc odležet v lednici (ideálně 8 hodin). Hotový pudink nalijte do skleniček, dozdobte borůvkami a přilijte trochu medu.
Sýrová pomazánka s mrkví, ořechy a ovocem
Suroviny: 2 balení lučiny 100 g, 1 středně velká mrkev, hrst ořechů, hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky...), 6 lístků meduňky, 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu, 1 jablko na ozdobení
Postup: Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem, můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka.
Sýrová pomazánka s řapíkatým celerem a jablky
Suroviny: 1 balení lučiny 200 g, 200 g řapíkatého celeru, 1 jablko, 2 lžíce sezamového semínka, pepř a sůl
Postup: Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř, špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, podávejte s pečivem.
Kiwi a borůvková granola
Suroviny: 100 g ovesných vloček, 40 g dýňových semínek, 75 g ořechů nahrubo nasekaných (lískové ořechy, para ořechy, vlašské ořechy, mandle, kešu), 2 lžíce lněných semínek, 50 g medu, 1 lžíce kokosového oleje, hrst strouhaného kokosu, hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky), špetka skořice, špetka mořské soli, 2 kiwi, 125 g borůvek, 600 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
Postup: Všechny suché přísady, s výjimkou sušeného ovoce, smíchejte v misce. V hrnci rozehřejte kokosový olej a med, přimíchejte suché přísady. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C. Směs rozprostřete rovnoměrně na plech a pečte asi 20 až 25 minut. Po 10 minutách promíchejte. Několik minut před koncem pečení přidejte na pekáč sušené ovoce. Granolu nechte vychladnout a uložte ji do vzduchotěsné nádoby. Rostlinnou alternativu jogurtu rozdělte do 4 misek, navrch položte plátky kiwi a borůvky, a nakonec posypte připravenou granolou.
Pikantní ranní tousty
Suroviny: 8 krajíců chleba, 2 zralá avokáda, 5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé, 1 lžička nasekané chilli papričky, 3 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř
Postup: Chleba orestujte dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkejte, přidejte rostlinnou alternativu jogurtu, citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti. Osolte a dochuťte pepřem. Směs namažte na připravené tousty.

Reklama

Související témata:

Související články

Není knedlík jako knedlík

Tvořily nedílnou součást rakouskouherské kuchyně, díky tomu se i v současnosti vaří jak u nás, tak v Rakousku, Bavorsku či Tyrolsku. Čtyři méně frekventované...

Vaření ve znamení ájurvédy

Jídlem ke zdraví, kráse a vyrovnanosti! Čtyři recepty z ájurvédské kuchyně vám přiblíží Rahul Gopalakrishna Pillai a Milan Hejda, jejichž skvělou kuchyni...

Pomocí bílkovin je hubnutí efektivnější

Bílkoviny jsou pro lidské tělo základním stavebním materiálem, a tedy i naprosto nepostradatelným prvkem. Proto je velmi důležité, aby byly dostatečně...

Výběr článků

Načítám