Hlavní obsah

Zbavte se bradavic na intimních místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revoluci v léčbě bradavic na pohlavních orgánech představuje nový krém s účinnou látkou imiquimodem. Proti dosavadním postupům je léčba krémem v naprosté většině případů prakticky bezbolestná a pozoruhodně účinná.

Článek

Zajímat se o ni zřejmě budou lidé, kteří se infikovali lidským papilomavirem. V létě, kdy jsme sexuálně aktivnější, nám logicky hrozí i vyšší nebezpečí pohlavních infekcí (chlamydie, kapavka, znovu stoupající syfilis, různé virové nákazy, a také papilomavirová infekce).

Rizikovými faktory těchto infekcí je zejména:

nechráněný pohlavní styk

časté střídání partnerů

 v případě bradavic také snížená imunita

 a velice brzké zahájení pohlavního života, tzn. kolem 15. roku nebo i dříve.

Snadno zlikviduje náš sexuální život

Infekce papilomaviry je poměrně častá (až 80 procent populace). Některé kmeny tohoto viru dokážou u žen vyvolat rakovinu děložního čípku, jiné zmíněné bradavice. Ty postihují muže i ženy bez rozdílu, muže ale o něco častěji.

Bradavice mohou lidem vážně narušit sexuální život nebo ho úplně eliminovat. Lékaři se je až doposud snažili odstranit tím, že je leptali, vypalovali, mrazili a v některých případech dokonce seškrabovali. Všechny tyto metody jsou však bolestivé, zejména pak seškrabování. Lokální znecitlivění pomáhá ve chvíli zákroku, ale někdy pouze částečně. Zejména pokud se jedná o tak citlivé partie těla, jako je třeba žalud na pohlavním údu nebo poštěváček.

Nejhorší na této léčbě bradavic na intimních partiích je, že trvale pomáhá jen máloco. K návratu bradavic dochází až v 85 procentech případů. Po několika měsících musí většina lidí podstoupit celé martyrium znovu.

Připadal si jako v ráji

Třiadvacetiletý muž z Ostravy, který měl na žaludu pohlavního údu poměrně velký výsev bradavic, prodělal seškrabování bradavic na intimních místech dvakrát. Proto tak ochotně souhlasil, když mu ostravský kožní lékař MUDr. Radek Litvik navrhl, jestli nechce vyzkoušet krém s imiquimodem. Ten dokáže lokálně stimulovat buněčnou a slizniční imunitu, která pak lépe čelí papilomaviru a likviduje ho. Inteligentní mladík poslouchal lékaře trochu nedůvěřivě. Lokálně stimulovat imunitu? Něco takového nikdy neslyšel.

Po pár dnech si připadal jak v ráji. Třikrát týdně si na noc namazal postižená místa krémem, ráno si krém umyl. Tak to dělal deset týdnů. Bradavice během té doby zmizely. Ale co bylo nejdůležitější, zmizely a už se nevrátily. To nebyla náhoda. Účinnost imiquimodu se pohybuje od 80 do 90 %. Návrat bradavic se podle různých studií pohybuje od 9 do 16 procent. To je velký posun v efektivitě léčby ve srovnání s účinností dosavadních metod, která se pohybovala pouze od 15 do 20 procent.

Po léčbě lépe čelí opakovaným infekcím

Zajímavé není na imiquimodu jen to, že dokáže zvýšit kožní a slizniční imunitu v místě aplikace. Pozoruhodné je také to, že imunita, kterou imiquimod stimuluje v místě aplikace, zůstává i po ukončení léčby nadále zvýšená.

Jak dlouho a do jaké míry dokáže tento efekt vydržet, to je předmětem probíhajících klinických studií. U většiny pacientů organismus lépe čelí opakovaným infekcím a dokáže viry zlikvidovat po řadu měsíců.

To je podstatné. Ani kondom nepředstavuje v případě papilomaviru, který vyvolává bradavice, dokonalou ochranu. V nechráněných místech, třeba u kořene penisu, může po infikování dojít k výsevu bradavic. Proto je důležité, aby efekt lokálně zvýšené imunity vydržel co nejdéle.

Moderní lék, ale ne zázrak

"Imiquimod je vysoce účinný lék," říká MUDr. Radek Litvik. "Musíme ho však vnímat střízlivě. Určitému procentu pacientů nedokáže pomoci. Má také vedlejší účinky, i když, pravda, malé: zarudnutí kůže v místě aplikace, někdy i pálení, mírná bolest a tak dál. U některých pacientů je nutné jeho aplikaci zopakovat."

Krém je k dostání pouze na předpis lékaře a pojišťovna ho nehradí. Není levný. Dávka potřebná na desetitýdenní kúru stojí 2500 Kč, pokud musíme léčbu opakovat, je nutné počítat až s 5000 Kč. Lidé, kteří prodělali martyrium bolestivé léčby, si ho nejspíš rádi zaplatí. Pacienti s malými projevy bradavic si tuto investici budou pochopitelně víc rozmýšlet. Zatím zůstává jediným léčebným prostředkem svého druhu. Ve stadiu klinických zkoušek je další podobný lék s účinnou látkou resiquimodem.

Bez ohledu na to, jestli si pacient vybere imiquimod, nebo jinou léčbu, stále platí: čím dřív přijde s bradavicemi na intimních místech ke kožnímu lékaři, tím lépe. Když je nález na pohlavních orgánech, na hrázi, kolem řitního otvoru nebo na dalších místech malý, bývá léčba rychlejší a její výsledky lepší. Pokud pacient přijde a má bradavice jako květák, musí lékař volit adekvátně razantní metody léčby. Anebo pacient musí sáhnout hlouběji do své peněženky.

Těhotné, pozor!

Pokud má žena bradavice na pohlavních orgánech, hrozí, že při porodu infikuje novorozené dítě. U něj se může objevit onemocnění dýchacích cest. Na hrtanu se mu vytvoří nezhoubné nádory. Obvykle vyžadují chirurgické odstranění a opakovanou léčbu a operaci. I když nejde o běžné onemocnění, mohou být genitální bradavice důvodem k tomu, že lékaři přivedou dítě na svět pomocí císařského řezu.

Reklama

Související články

Jak na bradavice

Maminka šestileté Verunky tomu stále nemohla uvěřit. Přišla s dcerou na chirurgii. Lékaři jí měli odstranit bradavice na kolenou. Když si ale holčička sundala...

Papillomavirem se nakazí téměř každá žena

Mladé ženy se často nakazí lidským papillomavirem (HPV) krátce poté, co začnou sexuálně žít. Podle odborníků ale infekce u většiny případů rychle zmizí....

Výběr článků

Načítám