Hlavní obsah

Závažné následky nepravidelného čištění zubů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni vědí, že správná a pravidelná péče o chrup pomáhá předcházet celé řadě problémů. A to nejen různým zánětům, kazivosti nebo vypadávání zubů. Rovněž výrazně snižuje riziko rakoviny úst či žaludku, prokázala dlouholetá studie amerických vědců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Harvard T.H. Chan School of Public Health sledovali po dobu dvaceti let zdraví několika tisíců lidí, aby zjistili, zda má pravidelná ústní hygiena vliv na rozvoj různých nemocí, případně jakých a jak moc.

V rámci studie například zjistili, že lidé, u nichž se během sledovaného období objevovaly potíže se záněty dásní, které zpravidla způsobuje špatná péče o chrup, byli později v životě výrazněji ohroženi vznikem rakoviny jícnu či žaludku, a to o více než 52 procent oproti lidem se zdravým chrupem.

Čistíme krátce a jenom někde. Jaké zlozvyky praktikujeme v péči o zuby

Zdraví

Studie rovněž prokázala, že riziko bylo o to větší, pokud daní jedinci právě kvůli zánětům přišli o část chrupu.

Jak uvádí britská Národní zdravotní služba, hlavní příčinou onemocnění dásní bývá mnohdy právě špatná hygiena - tedy že si buď zuby nečistíte pravidelně, nebo špatně. V návaznosti na to se v ústech hromadí různé škodlivé bakterie, které jsou spojovány s častějším výskytem rakoviny jícnu v pozdějším věku. A právě tak se podle vědců při špatné hygieně mohou v ústech shlukovat i nebezpečné bakterie, které jsou spojovány se vznikem rakoviny žaludku, uvádí server Daily Mail.

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Zdraví

„Tato zjištění jednoznačně vyzdvihují význam zdravého mikrobiomu v ústech a jeho případný vliv na vznik rakoviny jícnu či žaludku,” shodují se autoři studie.

Onemocnění dásní zvyšuje riziko mozkové mrtvice
Odborníci z univerzity v americké Jižní Karolíně zjistili, že lidem s chronickým onemocněním dásní hrozí rovněž dvojnásobné riziko zablokování tepen v mozku. To následně vede k nižšímu průtoku krve a riziku mrtvice.Vědci předpokládají, že zánět dásní podporuje celý proces tím, že ovlivňuje krevní oběh a pomalu poškozuje funkčnost krevních cév.Pravidelné čištění zubů a odstraňování nebezpečného plaku ze zubů je tak podle nich nejjednodušší způsob, jak se danému problému co nejdéle vyhnout.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření významně ovlivňuje zdraví zubů

Kouření negativně ovlivňuje celou řadu procesů v lidském těle. Pod nátlakem cigaretového kouře tak trpí nejen plíce, ale i další orgány a části těla, včetně...

Parodontóza není projev stárnutí

Zánět dásní neboli parodontitida není projevem stárnutí, jak se mnozí lidé domnívají, prvotní příznaky se mohou objevit již v dospívání. Hlavním viníkem je...

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrup

Skřípání a cvakání zubů v noci, odborně nazývané bruxismus, trápí stále více dětí i dospělých. Jedná se o zlozvyk, který nejčastěji vyvolává stres a úzkost....

Výběr článků

Načítám