Hlavní obsah

Zařazení raw potravin do jídelníčku má mnoho výhod

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za raw food neboli „živou” stravu jsou považovány tepelně ale i chemicky neupravené pokrmy z ovoce, zeleniny, ořechů a semen. Podle vitariánů, kteří upřednostňují tuto stravu, tepelná úprava nad 42 °C a nešetrné průmyslové zpracování snižuje výživné hodnoty potravin a mění jejich molekulární strukturu. Ty se pak stávají pro tělo méně hodnotné, častokrát zdraví škodlivé, ne-li přímo toxické a karcinogenní.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvé ovoce a zelenina jsou plné životodárných enzymů.

Článek

Tepelná úprava mění struktury a vazby složek potravin, ochuzuje je zejména o vitamíny, minerály a vodu. Ty se tak stávají nepřirozenými, pro lidské tělo méně příznivými, a v řadě případů i škodlivými. Přičemž čerstvé ovoce a zelenina obsahují ideální množství těchto výživových hodnot, které navíc tělo dokáže využít.

Přednostní je obsah vody, která je nezbytně důležitá pro trávení. V případě tepelně upraveného jídla si ji tělo musí doplnit z jiných zdrojů, což vede k nutnosti pít litry vody denně, ale už druhořadé kvality.

Čerstvé ovoce a zelenina jsou také plné životadárných enzymů. Hranicí pro přežití enzymů je teplota 40–45 °C, což s použitím sporáku nebo trouby není možné dodržet.  Soustavná konzumace stravy ochuzené o enzymy vede ke zhoršení metabolismu bílkovin, cukrů a k celkovému vyčerpání organismu. Trávení tepelně upraveného jídla pak způsobuje řadu chronických trávicích obtíží.

Foto: Profimedia.cz

Velkým problémem je i vysoký obsah chemických přídavků v potravinách. Konzervanty, barviva, zvýrazňovače chuti a regulátory kyselosti – dnes je najdete prakticky ve všem. Přirozené a lahodné chutě jsou obvykle potlačovány anebo v potravině zcela chybí. Často se přitom zapomíná, že chemická aditiva jsou lidskému tělu naprosto cizí. Ve většině případů vytváří v těle toxické prostředí a obvykle vedou ke vzniku chronických akutních chorob.

Raw potraviny tedy našemu tělu skutečně pomáhají a je dobré je do jídelníčku max. zařazovat. Tento čas je navíc ideální pro detoxikaci organismu, při kterém tyto potraviny hrají prim.

Pokud chcete proniknout do "raw" kuchyně, zajděte už tuto sobotu 24. května na Rawfest do pražských Běchovic. Čeká vás ochutnávka toho nejlepšího z raw food – sušené pochoutky, lahodné smoothies, ale i špičková menu vyhlášených českých raw restaurací a lekce přípravy raw jídel. Akci doprovodí bohatý kulturní program v podobě hudebních vystoupení, zajímavých besed s předními odborníky, soutěží i atrakcí pro celou rodinu. Více na www.rawfest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám