Hlavní obsah

Zapomnětlivost není na škodu, vede k lepším rozhodnutím

Novinky, bok

Sem tam něco zapomenout, to se v životě stane každému. Pokud se to ale stává častěji, než bývá obvyklé, není to nic příjemného. Navíc si o takovém člověku okolí často nemyslí nic moc dobrého - třeba že nepobral příliš mnoho rozumu. Takové domněnky jsou ale podle odborníků mylné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádí studie provedená odborníky na univerzitě v kanadském Torontu, silná paměť je velmi přeceňovaným artiklem. Ze zjištěných dat došli k závěru, že zapomnětlivost může být ve skutečnosti přínosem a známkou vyšší inteligence.

„Pro mozek je důležité, aby zapomínal na nedůležité věci a místo toho se soustředil na fakta, která nám pomohou při rozhodování ve skutečném světě. Cvičení paměti je vhodné, ale jsou to právě ony nepodstatné detaily, které nám ve skutečnosti brání v přijímání dobrých rozhodnutí,” tvrdí pro server indy100 profesor Blake Richland, jeden z autorů studie.

Profesoři Richards a Frankland přišli s další tezí, že si mozek při teorii rozhodování uchovává pouze cenné informace a ostatní vypouští. Dělá si jednoduše místo na další, důležitější a hodnotnější informace. Aspekt mírného zapomínání detailů je tak podle nich spíše výhodou než problémem. Máme více času a „místa” na další, mnohdy pro náš život podstatnější rozhodnutí.

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Zdraví

Občasné zapomínání detailů je podle autorů studie jednoduše známkou zdravého paměťového systému a toho, že pracuje, tak jak chceme.

„Spousta lidí si bude vždy idealizovat a vnímat lépe člověka, který si zpětně dokáže vybavit spoustu detailů, faktem ale je, že lidská paměť tu není od toho, aby si nutně pamatovala, kdo kdy například vyhrál důležitý zápas,” uzavírají s trochou nadsázky autoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám