Hlavní obsah

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Právo, Jana Herodková

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce. Příznaku zánětu dásní - jejich zarudlých a zduřelých okrajů - si totiž obvykle nevšimneme.

Článek

Příčinou vzniku zánětu je nahromadění zubního povlaku, který se v ústech hned po vyčištění zubů začne usazovat - na zubech, výplních, korunkách i snímatelných náhradách. Zubní povlak (plak) je bělavá hmota, která obsahuje velké množství bakterií. Bakterie produkují toxiny, které dráždí dásně a další tkáně v ústech. Před tímto jejich útokem organismus brání imunitní systém, a proto vzniká zánětlivá reakce.

Na vzniku zánětu dásní (gingivitidy) se podílí také kouření, cukrovka, stres, vyšší věk, genetické dispozice, některá celková onemocnění, chyby ve výživě nebo užívání některých druhů léčiv. Svoji roli mají i hormonální změny třeba v pubertě či těhotenství.

Kdy zahájíme léčbu

"Každý člověk by měl vědět, že zánět dásní je vlastně počáteční stadium parodontitidy a s ní už nejsou žádné žerty. Je to onemocnění chronické, které ničí závěsný aparát zubů, vede nejen ke ztrátě jednotlivých zubů, ale většinou celého chrupu. Parodontitida pak už nepostihuje pouze dáseň, ale dochází k úbytku kosti zubních lůžek a poškození zubních kořenů. Zákeřnost chronického onemocnění spočívá v tom, že po dlouhou dobu probíhá bez výrazných potíží. Pacient si prostě ničeho nevšimne a k zubnímu lékaři přijde teprve tehdy, když již došlo k rozvoji zánětu. Proto je tak důležité rozpoznat jeho příznaky včas," uvádí MUDr. Martin Neumann, stomatolog z Lékařského domu v pražských Holešovicích.

Základem je pravidelná hygiena

Důsledné odstraňování hlavní příčiny potíží - zubního plaku -má zcela zásadní význam jak preventivně, tak i léčebně. Odstraňujeme ho zubním kartáčkem, pastou, nití či mezizubním kartáčkem. Významným doplňkem zubní hygieny jsou antibakteriální ústní vody.

"Za zubní kazy i záněty dásní může především špatná hygiena. Většina lidí nedodržuje postup, který je pro účinné odstraňování plaku nezbytný. Chrup si čistí jen krátce a jen málokdo používá dentální nit pravidelně. Protože o zuby nepečujeme dobře, nelze časem plak kartáčkem účinně odstranit. Výzkumy ukazují, že i při pravidelném čištění dvakrát denně zůstává na chrupu viditelný plak více než dvěma třetinám dospělých. Bakterie, které se v něm množí, jsou hlavní příčinou vzniku kazů, zubního kamene, vyvolávají záněty a onemocnění dásní, nebo způsobují nepříjemný zápach z úst.

Většinou si také neuvědomujeme, že zubní kaz je jedním z nejčastějších civilizačních onemocnění. Dalším problémem jsou choroby dásní, kterými trpí téměř polovina dospělých ve vyspělých zemích. A přitom je léčba obou onemocnění v našich rukou, stačí se zubům pravidelně a důkladně věnovat," dodává dr. Neumann.

Návštěva stomatologa je nezbytná

Samozřejmě bychom měli chodit na preventivní prohlídky. Všichni to víme, ale do praxe uvedeme teorii jen zřídka. Připomínáme proto příznaky, které by nás měly k zubnímu lékaři přivést co nejdříve:

* zarudnutí a zduření okraje dásní,

* krvácení dásní při čištění zubů nebo konzumaci potravin,

* obnažování zubních krčků, pachuť v ústech, zápach z úst

* často je to také bolestivost, viklavost zubů, změny jejich polohy nebo postavení,

* pocity napětí, brnění a tlaku - již většinou patří k příznakům probíhající parodontitidy.

POMÁHAJÍ ÚSTNÍ VODY
Pravidelné používání antibakteriální ústní vody nám prospěje. Může totiž proniknout i do míst, která jsou pro zubní kartáček špatně dostupná. Dokáže účinně likvidovat bakterie usazené na povrchu zubů a předcházet tak vzniku zubních kazů. Zároveň slouží i k prevenci zánětu dásní. Poradí si i s bakteriemi, které jsou nejčastější příčinou zápachu z úst.
Jako standard v boji proti bakteriím zubního plaku je označována chemická látka chlorhexidin. Jeho protibakteriální účinky lze sledovat 8-12 hodin po výplachu úst a jeho použití je zcela bezpečné. Obsahuje ho např. Corsodyl.
Herbadent je přípravek na přírodní bázi s výtažky z léčivých bylin řepíku, šalvěje, nátržníku, heřmánku, máty a fenyklu.
Meridol a Listerine představují ústní vody, u kterých byly rovněž prokázány antibakteriální účinky.

PÉČE MÁ BÝT KOMPLEXNÍ

* Zuby je třeba čistit minimálně dvakrát denně, a to vhodným zubním kartáčkem po dobu alespoň dvou minut. Vyčištění je má zbavit povlaku. Správnou techniku čištění doporučí zubní lékař nebo dentální hygienistka.

* Pozornost věnujeme i mezizubním prostorům, zabráníme tím usazení zubního plaku i zubního kamene. Pravidelně používáme například dentální nit nebo mezizubní kartáček.

* Stomatologové doporučují komplexní ochranu zubů. Jako doplněk k mechanickému odstraňování plaku lze užít antibakteriální ústní vody.

Reklama

Související články

Také o první zuby je třeba dobře pečovat

Péče o zuby dítěte má začít již v těhotenství. Gravidní žena by totiž měla mít v pořádku jak zuby, tak dásně. Kdysi bylo dokonce povinné nechat si chrup...

Držte si svého zubaře, radí odborníci

Máte-li potíže se zuby, není úplně samozřejmé, že vám bude poskytnuta pomoc dentistů. Zubaři mají povinnost ošetřit pacienty v rámci první pomoci, pokud však...

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Výběr článků

Načítám