Hlavní obsah

Zánět dásní může zvýšit riziko infarktu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různě pokročilý zánět dásní má už 95 procent patnáctiletých. Je důsledkem špatné techniky čištění zubů. Přibývá výzkumů, které signalizují, že pokročilý zánět dásní může především u lidí staršího věku zvýšit riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo chronického zánětu ledvin. Dokáže ale ohrozit i těhotné ženy.

Foto: Vratislav Konečný

zámek Hrubý Rohozec

Článek

Existují studie, podle kterých zvyšuje pravděpodobnost předčasného porodu a riziko nižší porodní váhy dítěte. Diabetikům může postupující zánět v dásních zhoršit jejich chorobu. A naopak. Když se jim podaří stav dásní zlepšit, může se k jejich překvapení zlepšit i cukrovka.

Lidem bez medicínského vzdělání bude připadat divné, že taková banalita, jako jsou zanícené dásně, může mít tak dramatické následky. Odborníky to překvapí podstatně méně. Paradentologové spočítali, že zánět dásní zabírá v ústech plochu, která je přibližně velká jako lidská dlaň. Je tedy logické, že pro náš organismus představuje tak rozsáhlý zánět docela velkou zátěž.

Falešné iluze o nejlepší pastě

"Jak to, že mám zanícené dásně, když si kupuji ty nejlepší pasty," divila se paní, která přišla za zubní hygienistkou Evou Budilovou z Prahy. Žena byla typickou ukázkou toho, jak snadno se spousta lidí dá zmanipulovat reklamou o zaručeně účinné pastě, o kartáčku určitého střihu nebo konstrukce a podobně.

Každý střízlivě uvažující zubař vám potvrdí, že nejlepší pasta je ta, kterou si dvakrát denně vyčistíte zuby. Správně vyčistíte zuby. Správným způsobem čistění při tom určitě není naše obvyklé šmrdlání kartáčkem sem tam. To někteří paradentologové označují dokonce jako zločin proti našim zubům.

Správnému čištění zubů se musíme naučit (jeden ze způsobů je mírné, jakoby krouživé chvění, při kterém tlačíme kartáček kolmo k zubům a snažíme se odstranit zbytky jídla i bílý povlak nejen ze zubů, ale také zpoza dásní a částečně také z mezizubních prostorů). Naučíme se ho u zubaře nebo u zubní hygienistky.

Kde je nejbližší hygienistka, o tom by vás měl informovat váš dentista. Ve vyspělých zemích západní Evropy vypadá zubař, který se zubní hygienistkou nespolupracuje, podezřele. U nás zatím bohužel ne.

Pryč se zubním kamenem

Hygienistky nás nenaučí jen správnému čistění zubů, ale zároveň je ultrazvukem důkladně zbaví zubního kamene. Ten, pokud je u krčků zubů, nám neustále dráždí dásně a zhoršuje jejich zánět. Na podobně důkladnou práci nemá většina zubařů tolik času. A obvykle nemají ani takovou zručnost, jakou hygienistka získá praxí. Nevýhodou hygienistek je zatím to, že si pacient musí jejich služby zaplatit sám. Zdravotní pojišťovny na ně nepřispívají.

Nejčastější chyby

Nejčastější chyby, se kterými se hygienistky setkávají:

  • lidé si pořádně nevyčistí zadní zuby, protože nepoužívají jednosvazkový kartáček, který je na to obvykle potřeba
  • nečistí si mezizubní prostory, což je nutné dělat dentální nití nebo speciálním mezizubním kartáčkem (to bývá lepší)
  • používají tvrdé nebo středně tvrdé kartáčky, kvůli kterým jim začnou ustupovat dásně a obnaží se krčky zubů, což je bolestivé a vyvolává to i další potíže
  • vyplachují si po čištění zubů ústa místa toho, aby pastu jenom vyplivli a zbytek nechali co nejdéle působit v ústech.

Proč většinou stačí měkký kartáček

Většině lidí stačí měkký kartáček, který nedráždí tolik dásně a neodírá sklovinu. Při tom bez problémů odstraní velmi poddajný bílý povlak (plak) ze zubů a záhybů dásní. V něm jsou přemnožené bakterie. Když ho správným čištěním neodstraníme, způsobuje nám kazy (narušuje zubní sklovinu), zubní kámen, krvácení dásní a později jejich zánět.

Pokud tento zánět necháme postupovat, vytvoří nám za dásní různě velké kapsy. V nich se zachytávají zbytky jídla a hlavně plak. Když ho neodstraníme kartáčkem, zánět se stále zvětšuje a hrozí tím, že se zvrhne v paradentózu. Ta obvykle vrcholí stáčením zubů, jejich vikláním a nakonec i vypadáváním.

SPRÁVNÝ KARTÁČEK

Kartáček, který nám umožní správně si vyčistit zuby 

  • by měl mít hustá, rovně střižená vlákna, která nebudou ohnutá
  • po čistění bychom ho měli důkladně opláchnout horkou vodou
  • neměl by ležet ve vlhku na umyvadle, kde se v něm mohou množit bakterie, je dobré ho uložit do kelímku nebo do držátka, kde může oschnout
  • není vhodné ho používat déle než 4-8 týdnů

LÍBÁNÍ ŠÍŘÍ KAZY

Svého času vzbudil pozornost výzkum, podle kterého může líbání způsobit zubní kaz. Slinami se totiž šíří ten druh streptokoků, který má na jeho vzniku hlavní podíl. Obvykle se v našich ústech přemnoží kvůli tomu, že o zuby špatně pečujeme. Protože se streptokoky šíří i líbáním, hrozí větší riziko kazu tomu z milenců, který má zuby v lepším stavu.

ZÁLUDNÉ LIMONÁDY

Děti na prvním stupni škol se o správném čistění zubů dozvědí víc na internetové adrese www.zdravezuby.cz. U nich je vedle špatného čistění zubů jednou z hlavních příčin potíží se zuby pití přeslazených nápojů, především limonád.

Malým dětem přidává řada maminek do nočního mléka med, aby dobře spaly. Když se jim začnou kazit zuby, často nad tím mávnou rukou: to jsou jen mléčné zuby. Kaz na nich však podstatně zvyšuje riziko, že se jim udělá kaz i na druhých zubech.

Ovšem publicita, která se kolem výzkumu strhla, byla klasickým případem mediální bubliny. Líbání nepředstavuje pro zuby nijaký přehnaně velký infekční problém. Výjimkou jsou polibky mezi matkou a malým dítětem, kterému se mikrobiální prostředí v ústech teprve vytváří. Pokud matka nemá zuby v pořádku, hrozí jejímu dítěti, že se mu zuby budou víc kazit.

Reklama

Související články

Zubní kaz nesmí zkazit úsměv

Člověk, který chodí rád k zubnímu lékaři, snad ani neexistuje. I silní muži při zvuku zubní vrtačky blednou a snaží se vytratit z čekárny. Jedinou možností,...

Zářivý úsměv vyžaduje bělení zubů

Krásným bílým zubům prospívá pravidelná hygiena a v poslední době rovněž bělení zubů. Dosud se tento úkon prováděl zejména u odborníka, nyní je však na trhu...

Mládež zanedbává péči o zuby

Většina padesátiletých osob za špatný stav svého chrupu obviňuje sladkosti, které bezhlavě konzumovala v dětství. Lidé jen neradi připouštějí, že svou roli...

Výběr článků

Načítám