Hlavní obsah

Zácpa může být projevem špatné životosprávy, ale i závažné nemoci

Právo, Petr Veselý

Učitelka vyzkoušela na zácpu kde co, její problémy se však stále vracely. Za lékařkou se vydala kvůli jiným potížím. Cítila se unavená, často trpěla pocity chladu, také jí znepříjemňovala život suchá kůže a lámavé nehty.

Článek

Lékařka ji poslala na vyšetření a to potvrdilo její předpoklad. Učitelka má sníženou funkci štítné žlázy. Zácpa je pouze jedním z jejích projevů. Když se činnost žlázy znormalizovala díky lékům, přestala mít učitelka potíže i na záchodě.

Zácpa může být důsledkem nebo projevem dalších zdravotních potíží: depresí, vysokých horeček, nemocí močového a gynekologického ústrojí, zúžení střeva například kvůli nádoru apod. Také ji vyvolávají některé léky na vysoký krevní tlak, antidepresiva, opiáty na tlumení bolesti a další medikamenty.

Proto by lidé měli při opakovaných nebo déletrvajících potížích s vyměšováním konzultovat své problémy s lékařem, případně společně s ním zapátrat po příčině svých problémů.

Zvlášť když vedle potíží se zácpou pociťují trvalé pobolívání v břiše, mají velmi tmavou až černou stolici, začnou nevysvětlitelně hubnout nebo se u nich objeví příznaky chudokrevnosti.

To bývají signály vážnějších nemocí. Zvlášť pozorně by na ně měli reagovat lidé, jejichž rodiče prodělali rakovinu tlustého střeva a konečníku nebo jinou vážnou chorobu trávicího traktu.

Trable na cestách

Nejčastější příčina zácpy však bývá méně dramatická. Jde většinou o špatnou životosprávu. Tedy nedostatek vhodných tekutin (neslazené vody, bylinné čaje, ovocné šťávy), pohybu a vlákniny, to znamená zejména zeleniny, ovoce a obilovin, například otrub.

Přispívá k ní také stres, příliš tučná nebo naopak kaloricky chudá strava a pití diskutabilních nápojů, jako je silný černý čaj či káva. Ty dokážou člověku docela výrazně zkomplikovat velkou potřebu.

Lidé občas trpí zácpou také na cestách a na dovolené. Důvodem je změna prostředí, životního rytmu a stravy. Tato porucha obvykle spontánně odezní. Pokud je nepříjemná nebo úporná, většinou nám ji pomůžou odstranit obilniny ke snídani a zeleninové saláty v průběhu dne, častý přísun čisté vody, případně můžeme použít probiotika.

Užitečné může být také plavání, procházky, prostě aktivní pohyb. To v naprosté většině případů stačí.

Těhotné pozor

Velmi často trápí zácpa těhotné ženy. Je to hlavně důsledek hormonálních změn, zejména zvýšených hladin progesteronu. Ten stimuluje například přípravu mléčných žláz ke kojení nebo tlumí předčasné stahy dělohy. Zároveň však snižuje dráždivost hladkých svalů ve střevní stěně a zpomaluje průchod natrávené potravy trávicím traktem. Snaží se tak chránit dělohu s plodem před stahy střevních kliček.

I tuto zácpu lze řešit, je ale potřeba postupovat opatrně. Dohodnout se s lékařem na šetrném laxativu, tedy prostředku proti zácpě.

Nejlepší je zvolit ten, jenž je určený přímo těhotným ženám a který mohou dokonce užívat i velmi malé děti. Pokud zvolí některý z razantnějších prostředků, zbytečně riskují.

Když musí trénovat chození na záchod

Zácpa běžně ztrpčuje život seniorům. Obecně se dá říct, že se víc vyskytuje u žen než u mužů, bez ohledu na věk. Příčinou bývá nedostatek vhodného pití a pohybu. Senioři často nepociťují žízeň a ženy středního nebo vyššího věku málo pijí, což opakovaně potvrdily průzkumy Státního zdravotního ústavu.

U starších lidí mohou hrát roli nejrůznější nemoci a užívání léků. U žen pak pocit, že záchod, který mají k dispozici, není dost čistý. Pokud potlačují nutkání jít na velkou, mohou si snadno narušit vylučovací, tedy defekační reflex, který si pak musí obnovit pomocí nácviku.

Lékaři doporučují lidem, aby každé ráno dodržovali sled pravidelných rituálů. Vypili nalačno sklenici vlažné vody, šťávy nebo džusu. K snídani si dali do jogurtu otruby, případně si dopřáli jiné obilniny bohaté na vlákninu. Je dobré si zacvičit nebo se chvíli věnovat svým běžným činnostem. Pokud se neobjeví přirozený reflex (nucení na velkou), je potřeba se o stolici aspoň pokusit. Někdy může pomoci mírná masáž břicha, popřípadě čípek.

Různě silný kalibr

V lékárnách lze koupit řadu prostředků na zácpu, třeba s vlákninou (ty levnější obsahují často psyllium, ty dražší například rozpustnou vlákninu z rostliny guar). Nebo přípravky, které stolici přímo vyvolávají, tzv. laxativa.

S trochou zjednodušení můžeme říct, že se dělí zhruba do dvou skupin, podle mechanismu svého účinku. Šetrnější, osmotická laxativa, na sebe vážou vodu a stimulují sliznici k sekreci hlenu i dalších látek. Nepřímo tak vyvolávají defekační reflex. Mezi ně patří část preparátů s vlákninou, ale hlavně přípravky s nestravitelnými sacharidy (Duphalac, Fructolax, Lactulosa aj.).

Razantnější bývají kontaktní laxativa, která působí přímo na stěny tlustého střeva a podporují jeho stahy (Gutalax, Laxygal, Regulax, Fenolax, Stadalax, Bisacodyl K apod.). U nich je třeba dodržovat předepsané dávky i dávkování. Podle názoru jedněch odborníků hrozí návyk, případně nadměrné dráždění střevních sliznic. Podle názoru jiných se tyto potíže zveličují. Preparáty by však v žádném případě neměly vyvolávat průjem.

Vedle laxativ jsou dalším možným prostředkem glycerinové čípky a nálevy, kvalitní probiotika, případně probiotika kombinovaná s prebiotiky anebo přípravky s aloe.

Rady předního odborníka

To, že jsou problémy s vyměšováním nepříjemná komplikace, ale i možný signál vážnějších potíží, vysvětluje stručně a srozumitelně doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D. a Jaroslava Pavlíčková v knize Zácpa (nakladatelství Maxdorf).

Najdete v ní také řadu praktických rad, jak se s tímto trablem efektivně vypořádat.

Pacienti, u kterých hrají rozhodující role jejich emoce nebo negativně působící představy, by po dohodě se svým praktickým lékařem měli navštívit psychologa, případně psychiatra.

Reklama

Související témata:

Související články

Zácpa trápí pětinu lidí, včetně dětí

Přestože zácpa trápí pětinu populace, včetně dětí, a její výskyt stoupá s věkem, stále je to problém, o kterém se lidé zdráhají mluvit. „Zácpa je někdy...

Hemoroidy zhoršuje zácpa i dlouhé sezení

„Nemám problém se stárnutím, ale s hemoroidy,“ přiznal zpěvák a skladatel Elton John. Ty nejsou častou potíží jen u lidí ve středním a starším věku. Nejednou...

Výběr článků

Načítám