Hlavní obsah

Hemoroidy zhoršuje zácpa i dlouhé sezení

Právo, Petr Veselý

„Nemám problém se stárnutím, ale s hemoroidy,“ přiznal zpěvák a skladatel Elton John. Ty nejsou častou potíží jen u lidí ve středním a starším věku. Nejednou trápí také ženy v těhotenství a po porodu.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek tekutin a vlákniny pomáhá předejít vzniku zácpy nebo příliš tuhé stolice, které zvyšují riziko vzniku hemoroidů, případně už postižená místa v konečníku dráždí.

Článek

Určitou prevencí nebo způsobem, jak problém s hemoroidy zmírnit, je častá konzumace stravy bohaté na vlákninu. Zejména ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Stačí také ráno si přidat do jogurtu otruby z obilí. Je to jednoduché, levné a velice efektivní.

Dražší, ale komfortní pomůckou je přípravek, který lze koupit v lékárně. Obsahuje rozpustnou vlákninu z exotické rostliny guar. Působí jemněji, ale dostatečně účinně. Tuto vlákninu, respektive prášek, můžeme přidat do libovolných jídel a nápojů. Je čirá, bez chuti i bez zápachu. Pil jsem dokonce pivo, do něhož ji nasypal odborník na výživu. Na jeho chuti se to prakticky nijak neprojevilo.

Proti hemoroidům pomáhá také dostatek vhodných tekutin. Nejlépe neslazených balených vod nebo ředěných neslazených džusů, případně šťávy, které si uděláme z ovoce a zeleniny sami pomocí odšťavňovače.

Dostatek tekutin a vlákniny pomáhá předejít vzniku zácpy nebo příliš tuhé stolice, které zvyšují riziko vzniku hemoroidů, případně už postižená místa v konečníku dráždí.

Naopak zácpu snadno způsobí nedostatek pohybu, příliš tučná jídla, ale třeba také častá a nadměrná konzumace čokolády.

Speciální cviky jsou dokonce na CD

Mladé ženy trápí hemoroidy obvykle v těhotenství a po porodu. Velkou roli tu hraje dědičnost, tedy vrozené dispozice. U některých žen ustoupí problémy s hemeroidy, jakmile se dostanou zpátky do kondice. Spoustě z nich může pomoci, když během těhotenství i po něm budou jíst dostatečné množství vlákniny, pít hodně tekutin a cvičit speciální cviky.

Jde o cviky svalů pánevního dna. Lékaři je doporučují ženám, které trápí bolesti páteře, úniky moči a další potíže způsobené tím, že tyto svaly ochabnou. Víc se o cvičení dozvíte na webových stránkách Pelvis klubu (www.pelvisklub.cz ). Můžete si tu objednat výukové CD, případně se zajímat o kurzy těchto cviků.

Nejlepší je trénink s fyzioterapeutkou

Podle fyzioterapeutky Marie Babičkové z pražského ISCARE, která má bohaté zkušenosti z nemocnice v Praze-Podolí, pomáhá ženám bezprostředně po porodu sprchování studenou vodou oblasti pochvy, hráze a konečníku.

„Řada maminek se studené vody obává,“ říká Marie Babičková. „Mají strach, že jim nastydne močový měchýř. Tyto obavy jsou však zbytečné. Studená voda jim naopak prospěje. Chladí postižená místa, mírně je masíruje a urychluje jejich hojení. To se netýká jen porodních cest, ale i podlitin a dalších potíží v oblasti hráze a konečníku, které souvisejí s jejich přetížením nebo pohmožděním tkání při porodu.“

Cviky zaměřené na pánevní dno pomáhají normalizovat stav těchto svalů. Svěrače jsou jedny z nich. Maminky je však musí cvičit správně, nejlépe pod dohledem vyškolené fyzioterapeutky. Pokud jde o hemoroidy, pomůže cvičení někomu víc, někomu méně. Hodně záleží na stupni postižení žil konečníku a na vrozených dispozicích ženy k těmto potížím. Ale také na jejím úsilí při cvičení a hygieně postižených míst.

S krví ve stolici okamžitě na vyšetření

Hemoroidy, tedy městky, jsou jakési křečové žily na konečníku. Hlásí se svěděním, pálením a bolestmi, zejména při stolici. Na té se někdy objeví i krev. Pokud je jasná, jde s největší pravděpodobností o městky. Je-li tmavá až černá, musí se pacient nechat co nejrychleji vyšetřit, jestli nejde o příznak rakoviny konečníku nebo tlustého střeva. U té hraje včasný záchyt nemoci klíčovou roli.

Hodně lidí se za problémy s hemeroidy stydí a řada se jich obává, že jejich odstranění bude bolestivé. Čím dříve však k lékaři přijdou, tím šetrnější metody může použít.

Zbytečné obavy z velkých bolestí

Při počátečních potížích má smysl použít mast, čípek nebo další přípravky z lékárny. Zklidňují postiženou oblast a působí protizánětlivě. Populární je koupel z dubové kůry. Ženy náchylné k poševním infekcím by si ale měly předtím důkladně omýt konečník. Aby si ve snaze rychle si ulevit nepřivodily zbytečné potíže na intimních místech.

Způsobů, jak hemoroidy odstranit, existuje řada. Do postižené žíly lze vpíchnout speciální látku, po které se žíla uzavře a změní na vazivo. Lze ji odstranit i tak, že lékař zablokuje postižené cévě zásobení krví.

Pomocí:

  • zmražení;
  • ohřátí infračerveným paprskem;
  • odpařením tkáně speciálně modulovaným elektrickým proudem;
  • nasazením gumových kroužků. Tkáň pak sama přirozeně odumře. Tyto zákroky jsou vůči pacientovi šetrné a nijak přehnaně bolestivé. Citliví lidé mohou požádat lékaře i o místní znecitlivění.

Na některá pokročilejší stadia hemoroidů lze použít tzv. Longovu metodu. Lékař při ní použije speciální přístroj - cirkulární stapler. Ten funguje jako kruhový skalpel a zároveň jako kruhový sešívací nástroj. Chirurgové dělají tento zákrok při lokální anestezi postiženého místa.

Lékař je důležitější než typ zákroku

Podstatnější než použitá metoda bývá výběr zručného lékaře. Hodně zkušeností, a tedy i cviku, mají specialisté z chirurgických oddělení velkých nemocnic. Ti ošetří nejvíc pacientů.

Existují ale také soukromé kliniky se specializovaným oddělením, takzvanou proktologií. To je obor, který se zabývá chorobami konečníku. Tady má pacient větší komfort, na druhou stranu musí za zákrok zaplatit určitou částku. Přesné sumy zjistí přes internet, když dá do hledače heslo proktologie a zeptá se na konkrétní klinice.

Riziko povolání

Za vznik hemoroidů může obvykle vrozený sklon k slabším žilním stěnám. Vypuknutí choroby a její stav však může významně oddálit nebo naopak urychlit způsob života.

Není náhodou, že městky často trápí řidiče dálkové nebo městské dopravy, případně taxikáře. 

Řidiči sedí za volantem dlouhé hodiny a obvykle nekompenzují tuto jednostrannou zátěž cvičením, sportem nebo nějakým přiměřeným pohybem. Krev pak v postižených místech neproudí, tak jak má. Rizikem je i druhý extrém, tedy povolání, při kterých lidé dlouhé hodiny stojí.

Potíže s hemoroidy často postihují také pacienty s cévami postiženými jejich kornatěním, diabetiky a obézní. Ale i starší lidi, zejména ty, kteří nemají dostatek pohybu a trápí je časté zácpy.

Se sprchou na konečník

Jednoduchou, ale docela účinnou prevencí bývá stahování řitního svěrače třeba v dopravních prostředcích, při čekání ve frontě, prostě kdekoliv, kde nám to připadne vhodné. Pokud nás už hemoroidy trápí, pomáhá oplachování konečníku vodou po velké potřebě. Odstraní z citlivých míst zbytky stolice, které postiženou tkáň zbytečně dráždí.

Když tuto možnost nemáme, mohou pomoci vlhké hygienické ubrousky napuštěné olejíčkem. Užitečné je nepít příliš mno ho alkoholu a nejíst často pikantní, hodně kořeněná jídla, která hemoroidy také dráždí.

Léčivý toaletní papír Se svérázným vynálezem přišel biochemik Milan Česal ze slovenského Trenčína. Přímo na speciálně upravený toaletní papír nanesl mast s výtažkem z léčivých rostlin: z dubové kůry, měsíčku lékařského a řebříčku obecného. Mast účinkuje mírně antibakteriálně, působí na zklidnění i stahování postižené tkáně a přispívá ke zmírnění případného krvácení. „Svůj vynález jsem testoval na kamarádech a na sobě,“ říká Česal (54).

„Po půlroce používání papíru bylo zlepšení mého stavu zjevné.“ Zároveň ale upozorňuje, že v žádném případě nejde o lék, jen o praktickou pomůcku. Pokud vás jeho originální vynález zaujal, poptejte se na něj v lékárnách nebo drogeriích. Lze ho sehnat i přes internet. Do vyhledavače musíte napsat heslo: Hemo-Roll.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovák vymyslel léčivý toaletní papír

Letos v září se začne na Slovensku i v České republice prodávat takzvaný léčivý toaletní papír Hemo-Roll. Měl by pomáhat lidem, kteří trpí na hemeroidy.

Hemeroidy lze odstranit téměř bezbolestně

Kdo je chytrý, ten jde s hemeroidy k lékaři včas. Specialista pak může použít šetrné ambulantní metody, které bolí jen minimálně nebo téměř vůbec. Hemeroidy...

Nejmodernější operativní léčba hemoroidů

Odborné průzkumy ukazují, že více než 50 procent populace starší 50 let trpí obtížemi konečníku, jejichž příčinou jsou hemoroidy. Při jejich vzniku hraje roli...

Výběr článků

Načítám