Hlavní obsah

Za většinu náhlých úmrtí může srdeční arytmie

Právo, Václav Pergl

Náhlá srdeční smrt je stav, kdy člověku přestane fungovat srdce a do hodiny od začátku příznaků umírá. Až v 88 procentech za to může srdeční arytmie. Právu to řekla doktorka Lucie Šedivá, vedoucí lékařka antiarytmické jednotky kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ženy mají sice o něco menší riziko náhlé smrti než muži, ale poruchy srdečního rytmu mohou ženám zkomplikovat těhotenství, negativně ovlivnit plod a porod samotný,“ uvedla odbornice.

Homolka je zřejmě jediné pracoviště v ČR, které se kompletně věnuje výskytu arytmie žen a s tím související náhlé srdeční smrti.

Pokud někdo v rodině takto zemřel, částečně jsou ohrožení i potomci. Varovnými signály mohou například být prudce zvýšený tep, náhlé silné bušení srdce, ale i fyzická nebo psychická zátěž a v létě i extrémní vedro. Nemoc může odhalit speciální vyšetření srdce, tzv. echo, které se ale běžně nedělá. Není tedy součástí ani preventivní prohlídky.

Šedivá si netroufá odhadnout, kolik lidí v ČR náhle zemře, ale podle ní je to určitě několik tisíc za rok. Ve světě náhlou srdeční smrtí každoročně umírá až 400 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám