Hlavní obsah

Za Suárezovo kousnutí pravděpodobně může porucha osobnosti

Novinky, ema, das

Fotbalista Luis Suárez letos na mistrovství světa ve fotbale pokousal svého protihráče. Podobný útok proti soupeři provedl již potřetí. Chování typické pro malé dítě, řeklo by se. Jenomže není tomu doopravdy tak?

Foto: Reuters

Luis Suárez (vpravo) po útoku na spoluhráče (vlevo)

Článek

I lidé, kteří se nijak zvlášť nezajímají o aktuální mistrovství světa ve fotbale v Brazílii, zaznamenali incident v zápase Uruguaye s Itálií, kde uruguayský útočník Luis Suárez neudržel emoce na uzdě a kousl protihráče do ramene. Videozáznam neobvyklého zákroku pak doslova obletěl celý svět.

Co stojí za tímto nepochopitelným jednáním hráče, který nedokáže uhlídat sám sebe, jak by se na profesionála slušelo a patřilo?

Regrese, agrese a porucha osobnosti

Pokud vrcholový sportovec nedokáže ohlídat své emoce, evidentně není něco v pořádku, ozývá se ze všech stran. Sportovci jsou pravděpodobně na stresové situace dobře připraveni, ovšem co se odehrává v hlavě každého z nich, nikdo netuší. Nabízí se možnost, že jde o regresivní chování tedy o stav, kdy se člověk chová agresivně, až primitivně, svým jednáním a výbuchy vzteku může připomínat malé dítě. V případě regrese totiž mluvíme o jednom z nevědomých obranných mechanismů.

„V tomto případě se určitě nejedná o regresivní chování,” říká ovšem psychiatr Karel Nešpor. „Neznám jeho diagnózu, ale mohu říct, že někteří lidé mají sklony k agresi, což v některých případech souvisí i s poruchou osobnosti. Další věc, která mohla mít na tuto situaci vliv je, že sportovci jsou neustále ve zvýšené pohotovosti, a také to, že je fotbal velmi agresivní hra, kdy k úrazům dochází velmi často, a ne vždy jde o náhodu. Zkrátka je logické, že v agresivním sportu se u některých lidí mohou výrazně zvyšovat agresivní rysy a poruchy osobnosti,” dodává Nešpor.

Za agresi může testosteron

Nabízí se také spekulace, jestli by fotbalistovo jednání mohlo mít i sexuální podtext. To ale vyvrací sexuolog a gynekolog Radim Uzel.

„Za jeho chování může nepochybně testosteron, hormon násilí, který je produkován ve varlatech. Žena by se ve stejné situaci pravděpodobně nikdy takto nezachovala,” domnívá se Uzel. Zároveň upozorňuje na to, že násilnosti páchají především a hlavně muži. Poměr žen a mužů odsouzených kvůli násilnému chování je jedna ku deseti.

V každém případě agresivní chování při sportu není ničím výjimečným. Stačí si připomenout mistrovství světa ve fotbale v roce 2006, kdy Ital Materazzi v prodloužení urazil Francouze Zinedina Zidana a ten ho na oplátku udeřil hlavou do hrudi a srazil k zemi. Hádka a následná červená karta pro Zidana vyvolala bouřlivé diskuse po celém světě, stejně jako Suárezovo kousnutí.

Zasloužený trest

Kousnutí sice nebylo potrestáno přímo v zápase, nicméně FIFA vše přehodnotila a Luis Suárez dostal zákaz startu v devíti zápasech za národní tým Uruguaye a čtyři měsíce nesmí hrát fotbal vůbec. [celá zpráva]

Kanonýr Liverpoolu tak přijde o zbytek mistrovství světa, kde se Uruguay probojovala do osmifinále. Zároveň musí zaplatit pokutu sto tisíc švýcarských franků (asi 2,26 miliónu korun). Fotbalista se za svůj čin ale neomluvil a veřejnosti tvrdí, že nic špatného neudělal.

Anketa

Byl fotbalista za svůj čin dostatečně potrestán?
Ano, trest je dostačující
13,4 %
Ano, emoce k fotbalu prostě patří
3 %
Ne, takovýhle hráč nemá na hřišti, co dělat
25 %
Ne, zákaz měl dostat alespoň na rok
48,4 %
Ne, zvlášť když se za své chování ani neomluvil
8,9 %
Nevím, nedokážu zhodnotit
1,3 %
Celkem hlasovalo 1549 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám