Hlavní obsah

Za špatný sluch často může čištění uší

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi a často si čistíte uši pomocí vatových tyčinek ve snaze zlepšit svůj sluch? Často si pouštíte do uší hudbu ze sluchátek? Tak toho raději nechte. Podle odborníků ani jedno není pro uši dobré.

Foto: Profimedia.cz

Častým používáním vatových tyčinek k odstranění mazu z uší, se poškozuje sluch.

Článek

Velká většina lidí si myslí, že častým používáním vatových tyčinek k odstranění mazu z uší, svému sluchu prospěje. Opak je ale pravdou. Takové čištění totiž jen napomáhá ke vzniku mazové zátky.

„Tvorba mazu je jednou z ochranných funkcí ucha. Vzniklý maz má totiž za úlohu odpuzovat hmyz a zachycovat drobounké cizí předměty, které by do ucha mohly vniknout. Maz vzniká ve zvukovodu, který náleží k zevnímu uchu a postupně je posouván směrem ven.

Všechny snahy vyčistit si ucho pomocí vatových štětiček, nebo sirek omotaných vatou, vedou jen k tomu, že se maz nahromadí v úzké části zvukovodu, kam si člověk sám a bez potřebného vybavení nemůže dosáhnout.

Vzniklá mazová zátka pak začne bránit přenosu zvukových vln ze zvukovodu směrem k bubínku, přes který se vlny dostávají dál do vnitřního ucha.

Hrozí nedoslýchavost

Když je narušeno šíření zvuku směrem k bubínku, vznikne nedoslýchavost,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skřivan z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Motol.

Proto pokud již máte potřebu si ucho nějak čistit, měli byste svou péči omezit jen na pouhé vytření si ucha cípkem ručníku po koupeli či sprchování.

„Chtít si ucho jen tak vyčistit je zbytečné. Pokud již dojde k vytvoření mazové zátky, což poznáme podle toho, že začneme hůře slyšet, je třeba vyhledat ušního specialistu, který ucho odborně vyčistí,“ doporučuje lékař.

Podle odborníků není dobré ani čištění si ucha pomocí speciálních preparátů k tomu určených. „Zde je problém v tom, že si člověk nevidí do ucha. Neví tak jak aplikace přípravku probíhá,“ vysvětluje odborník.

Hlasitá hudba ničí buňky v uchu

To co sluchu příliš neprospívá je i hlasitá hudba, kterou si především mladí lidé pouští do sluchátek.

„Potíž není v tom, že hudbu lidé poslouchají přes sluchátka, ale v tom, že ji přes sluchátka poslouchají velmi často a velmi nahlas.

Příliš hlasitý zvuk ničí v uchu buňky, které jsou nutné pro přenos impulsů z vnitřního ucha směrem do mozku. Toto poškození je trvalé.

"Občasné pouštění si rozumně hlasité hudby však sluchu neublíží,“ dodává lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadměrný hluk trvale poškozuje sluch

Hluk je takový zvuk, který vyvolává nepříznivý nebo rušivý vjem nebo má škodlivý účinek. Podle odhadů je nepříznivým účinkům hluku v Evropě vystaveno 30...

Výběr článků

Načítám