Hlavní obsah

Za problémy s pamětí může málo spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s krátkodobou pamětí se mohou člověku pěkně vymstít. A to například v práci, nebo v novém kolektivu, kdy je potřeba za krátkou dobu zapamatovat si co nejvíce nových tváří a jmen.

Foto: Profimedia.cz

Pokud trpíte problémy s krátkodobou pamětí, zřejmě za to může nedostatek spánku.

Článek

Kdo si nepamatuje jména lidí, se kterými se nedávno seznámil, má zřejmě nedostatek kvalitního spánku, tvrdí američtí vědci.

Ti prokázali, že na zapamatování jmen nově poznaných osob má zásadní vliv délka spánku. Jedinci, kteří v noci spí alespoň osm hodin, si pamatují podstatně více jmen z předchozího dne než ti, kteří spí kratší dobu.

Spánek zlepšuje paměť

„Víme, že spánek zlepšuje mnoho různých typů paměti. Zatímco několik studií v minulosti se zabývalo tím, jaký vliv má krátké podřimování na naši schopnost učit se poznávat nové tváře a přiřazovat k nim jména, žádná předchozí studie se nezabývala vlivem nočního spánku na tento proces učení a pamatování. Zjistili jsme, že když má člověk šanci spát v noci osm hodin, jeho schopnost pamatovat si jména a přiřadit je správně k obličejům se výrazně zlepší,“ tvrdí doktorka neurologie Jeanne Duffyová z Bostonu, která to prokázala v experimentálním výzkumu.

Dobrovolníky testovala ve schopnosti zapamatovat si jména a tváře v různých řízených podmínkách. Jednak při spánkové deprivaci, po krátkém spánku a kvalitním osmihodinovém spánku.

Osoby, které v noci spaly osm hodin, si pamatovaly výrazně více jmen a tváří než všichni ostatní – spánkově deprivovaní i ti, kteří spali kratší dobu. Testy byly provedeny dvakrát, a i po druhém pokusu na tom osoby spící osm hodin byly výrazně lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám