Hlavní obsah

Za cirhózu jater alkohol často nemůže

Právo, Miroslav Sova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé se domnívají, že cirhóza jater je nemocí alkoholiků a lidí požívajících alkohol v nadměrném množství. Statistiky a průzkumy vědců však prokazují, že alkohol je jen jeden z mnoha důvodů, proč na celém světě tímto onemocněním trpí mnoho osob. Onemocnění je spíše známé jako tvrdnutí jater. Znamená postupné zjizvení (fibrózu) tkáně, která je nedostatečně zásobená krví.

Foto: Jiří Smutný

Dnešní Mahenovo divadlo bylo původně zřízeno jako německé

Článek

Játra jsou největší orgán lidského těla, a proto se při jejich nedostatečné prokrvenosti rychle zhorší stav celého organismu. Hrají důležitou roli:

  • nejen při zpracování nutrientů, tuků, ale i toxinů, které se dostanou do těla při konzumaci každodenní stravy,
  • mají na starosti srážlivost krve a výrobu proteinů.

Zákeřné onemocnění

Z počátku nemusí mít vůbec žádné nebo jen těžko pozorovatelné příznaky. Projevuje se například:

  • nevolností,
  • únavou,
  • ztrátou hmotnosti a chuti k jídlu.

Mnoho lidí se domnívá, že tyto příznaky jsou následkem celodenních stresů, proto je velmi těžké onemocnění v začínajícím stadiu diagnostikovat. Pozdější příznaky jsou už o něco lépe rozpoznatelné. Nejčastěji se dá pozorovat zežloutnutí bělma v oku a červenání dlaní. Poté už přicházejí závažnější symptomy, mezi které třeba patří:

  • otékání kloubů (zejména kotníků),
  • vytváření modřin na těle a krvácení,
  • postupné ukládání tekutiny v břiše (astices).

Při těchto závažných příznacích je třeba co nejdříve vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření (ultrazvuk, biopsie). Pokud jsou výsledky pozitivní, je nezbytná okamžitá léčba.

Na vině není vždy alkohol

Konzumace alkoholu je samozřejmě jeden z nejspolehlivějších způsobů, jak dostat cirhózu jater. I když mnoho expertů se domnívá, že alkohol k cirhóze přispívá, ale sám ji nezpůsobuje. Mnohé výzkumy však prokazují, že může být získána i při - pro většinu lidí relativně nízké - konzumaci alkoholu.

Odborníci zjistili, že cirhóza se může vyskytovat i při konzumaci nižší než padesát gramů alkoholu na den pro muže a dvacet gramů na den pro ženy po dobu zhruba deseti až dvanácti let. Toto množství odpovídá v přepočtu asi jednomu půllitru vypitého piva denně. Češi, jako největší konzumenti piva na světě, tohoto čísla přesně dosahují.

Onemocnění má mnoho příčin:

Chronická virová žloutenka typu B, C a D

Způsobí zánět jater a poškození tkáně, postupem času se může proměnit v cirhózu. Kdo měl ale žloutenku typu A, nemá se čeho obávat. Tento vir zánět jater nezpůsobuje, jaterní tkáň není nijak narušena.

Autoimunní žloutenka

Je způsobena poruchou obranyschopnosti. Imunitní systém nerozpoznává vlastní buňky a tkáň a napadá je v domnění, že jsou cizí.

Toxická žloutenka

Velmi ojedinělý druh žloutenky je způsoben reakcí těla na léky nebo na okolní prostředí.

Ucpané žlučovody

Žluč je vyráběna v játrech a poté odváděna žlučovody do žlučníku, kde je ukládána pro pozdější potřebu. Pokud se žlučovody ucpou (k tomu může napomoci zánět nebo jiné onemocnění), žluč se vrací zpět do jater. Tím jsou vystavena poškození nebo přímo cirhóze. V nebezpečí jsou i kojenci, kteří se narodí s poškozenými nebo úplně chybějícími žlučovody.

Hemochromatóza

Je vrozené onemocnění, které se projevuje nadměrným vstřebáváním železa v těle a ukládáním jeho nadbytku v játrech.

Wilsonova nemoc

Dědičná choroba, při níž je narušena látková přeměna mědi a její nadbytek se ukládá v játrech.

Vznik cirhózy v játrech ovšem záleží i na jedinci, jeho snášenlivosti alkoholu a také na kvalitě nápoje. Cirhóza se proto může přihlásit až po delší době, u některých osob se ale nemusí projevit vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

O játra je nutné pečovat

V organismu zastávají játra řadu funkcí. Mezi nejdůležitější patří tvorba žluči, která je nezbytná pro trávení. Napomáhají také ke vstřebávání vápníku...

Kofein chrání játra

Káva a další nápoje obsahující kofein mohou člověku do jisté míry poskytnout ochranu před poškozením jater. Platí to především u lidí, u nichž je zvýšená...

Alkohol může chránit před infarktem

Málo věcí se v racionální výživě stalo tak slavných jako francouzský paradox. Francouzský kardiolog Serge Renaud se jím snažil objasnit, proč Francouzi mívají...

Výběr článků

Načítám