Hlavní obsah

Kofein chrání játra

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Káva a další nápoje obsahující kofein mohou člověku do jisté míry poskytnout ochranu před poškozením jater. Platí to především u lidí, u nichž je zvýšená pravděpodobnost onemocnění tohoto životně důležitého orgánu. Uvedli to američtí odborníci v novém čísle časopisu Digestive Disease Week.

Foto: Anna Čelouchová

Když se stmívá na zámku... Přijde i bílá paní?

Článek

"Lidem se zvýšeným rizikem onemocnění jater, například těm, kteří nadměrně konzumují alkohol nebo jsou vystaveni jiným faktorům poškozujícím játra, skutečně mohou pomoci dva šálky kávy denně k tomu, aby svá játra před případnými nemocemi ochránili," shodují se doktoři James E. Everhart a Constance E. Ruhlová. 

Má i negativní následky

Lidé konzumující kávu si podle výsledků výzkumu snižují riziko onemocnění jater o čtyřiačtyřicet procent oproti těm, kteří kávu nepijí. V případě lidí konzumujících ostatní kofeinové nápoje jde dokonce o snížení rizika o devětašedesát procent.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často pijete kávu?

Princip ochrany jater není přesně znám, ale předpokládá se, že kofein blokuje buněčné struktury receptorů. Tato blokáda stimuluje imunitní systém, který ochraňuje játra.  

Studie však nestačí na to, aby lékaři a další odborníci mohli nabádat ke zvýšené konzumaci kávy. Mimo jiné také proto, že kofein má mnoho vedlejších negativních účinků na srdce a oběhovou soustavu.

Anketa

Jak často pijete kávu?
Vůbec
13,4 %
Výjimečně
14,4 %
Jednou denně
17,7 %
Dvakrát denně
30,7 %
Častěji
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein omezuje cukrovku

Ten, kdo pravidelně pije černou kávu, je méně náchylný k onemocnění cukrovkou typu 2 mellitus. Tvrdí to v odborném časopisu Annals of Internal Medicine skupina...

Výběr článků

Načítám