Hlavní obsah

Z lékáren zmizel levný acylpyrin

– PRAHA
Právo, Václav Pergl, Jakub Svoboda

Blíží se období chřipek a z lékáren zmizel velmi používaný acylpyrin a spolu s ním i další levné léky, které pacienti používají na bolest, nachlazení a další nemoci. "Jsme v situaci, že nevíme, co zítra bude na trhu. Léky vypadávají z trhu jeden za druhým," řekl ve středu Jiří Horáček, lékárník a mluvčí České lékárenské komory.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Rodiče s dětmi z Teplicka i dalších částí Ústeckého kraje strávili ve Sloupu příjemný víkend

Článek

"Nejprve přestal být obyčejný acylpyrin, teď už není ani šumivý a není už ani superpyrin," sdělil Horáček.

Příčinou nedostatku acylpyrinu a dalších levných léků je spojení farmaceutických firem Léčiva a Slovakofarma do společného podniku Zentiva.

Lék až v prosinci

"Museli jsme předat výrobu některých léků na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Protimonopolního úřadu Slovenské republiky jiným domácím výrobcům," řekla ve středu mluvčí Zentivy Věra Kudynová.

Dodala, že než výrobu Zentiva předala, "předzásobili jsme dodavatele těmito léky, aby nenastal výpadek. Že je noví výrobci zatím nevyrábějí, za to už neneseme odpovědnost," uvedla Kudynová.

"Acylpyrin by měl být na trh bez problémů uveden v první polovině prosince," řekla produktová manažerka nového pardubického výrobce Herbacos-Bofarma Věra Horáková. Valetol by se pak měl podle dřívějšího vyjádření ředitele firmy Iva Hroneše objevit na pultech lékáren do konce roku. Doporučená cena populárního acylpyrinu by měla podle Horákové zůstat 10,50 Kč.           

Acylpyrin se dá nahradit

Lékárník Horáček uvedl, že acylpyrin se dá nahradit například lékem anopyrin, ale je o něco slabší ve svých účincích a stojí 12 korun, to je o 1,50 Kč víc než acylpyrin. K dostání je i mnohem dražší ekvivalent, aspirin za 32 Kč.

Pro mnohé lidi je právě zvýšení peněz za léky velký problém. "Vždyť levné léky běžně používali na léčbu teploty, bolesti svalů, kloubů, chřipkové syndromy," řekl Horáček.

Na onemocnění horních cest dýchacích se dá použít paralen nebo ibalgin. Paralen je dokonce šetrnější k žaludku, ale naopak méně šetrný k ledvinám a játrům a nemá protizánětlivé účinky jako acylpyrin. Ty zase má ibuprofen, ten však může dráždit žaludek.

Zentiva předala výrobu léků:

Febichol, Oxyphylin, Kinedryl, Acylpyrin, Tramal, Infadolan, Veral, Orenzym, Superpyrin, Influcid, Medipyrin, Acifein, Valetol, Ataralgin.

Právě jejich výpadek můžete v lékárnách očekávat.

"Neexistuje lék bez vedlejšího účinku. Vždy záleží na dávce. Proto by se pacienti měli s lékařem poradit, jak užívaný lék nahradit," řekl Horáček. Dodal, že kromě toho je nedostatek například léku valetol nebo ataralgin, které se používají na léčbu bolesti hlavy, zubů atd. "Nikdo z distributorů nám není schopen říci, kdy výpadek léků pokryjí. Noví výrobci ještě nezačali zřejmě léky dodávat," řekl Horáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám