Hlavní obsah

Vyšetření, která pomohou odhalit plodnost ženy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které nestačily založit rodinu do třiceti let věku, často řeší, jak jsou na tom se svou plodností a kolik času ještě mají na plánování rodiny. Podle studií by se až 80 % z nich začalo aktivně snažit o dítě, kdyby zjistily nepříznivý výsledek. Některé kliniky reprodukční medicíny a gynekologové proto nabízejí speciální preventivní vyšetření, která odhalí případné potíže s plodností, a následně navrhnou vhodná opatření.

Foto: Profimedia.cz

Každým rokem ubývají ve vaječníku geneticky kvalitní vajíčka.

Článek

Počet vajíček začíná klesat již od 6. měsíce vývoje ženského plodu v děloze a nezastaví se v průběhu celého reprodukčního života ženy. „Tento pokles začíná být závažnější po 35. roce věku, kdy navíc dochází k vyčerpání zejména kvalitních oocytů,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Matěna z brněnského Institutu reprodukční medicíny Unica.

Na ovariální rezervu, tedy zásobu vajíček, má vedle věku negativní vliv i kouření, vysoké BMI a operace na vaječníku, případně endometrióza. Oproti tomu za klesající kvalitou vajíček stojí především věk a žena ji ani zdravým životním stylem nemůže nijak ovlivnit.

„S každým rokem ubývají ve vaječníku geneticky kvalitní vajíčka, dozrávají a uvolňují se vajíčka geneticky nekvalitní. S tím pak roste počet spontánních potratů a klesá šance na otěhotnění i donošení zdravého dítěte,“ upřesňuje Matěna.

Jaké vyšetření dokáže odhalit plodnost ženy

V první řadě je důležitá analýza menstruačního cyklu a pak také cílené ultrazvukové vyšetření, které zjišťuje počet antrálních folikulů (zbývající množství vajíček), případně různé překážky a problémy v reprodukčním systému.

Lékaře zajímá i BMI ženy. U ženy s nadváhou totiž klesá počet vajíček výrazně rychleji než u žen s normální váhou. Navíc u některých žen za nadváhou či obezitou mohou stát hormony, které způsobují nepravidelnou menstruaci, což může také způsobit problémy s plodností.

„Ačkoliv současná medicína nedokáže detailně popsat patofyziologické mechanismy účinku obezity, tak je známo, že k poruchám plodnosti u žen s nadváhou a obézních žen dochází na všech úrovních. Přitom pokud bychom docílili jen tzv. mírného váhového úbytku v rozmezí 5 až 10 %, došlo by k výraznému poklesu všech komplikací z toho vyplývajících,“ vysvětluje Harald Čadílek, primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Čáslav.

Laboratorní vyšetření zjišťující hned několik parametrů

1. Hladina Antimülleriánského hormonu - hodnotí zásobu folikulů, tj. malých cyst obsahujících vajíčka. Čím je hodnota AMH vyšší, tím vyšší je i počet folikulů, a tedy i vajíček. Jedná se tedy o kvantitativní zhodnocení ovariální rezervy.

2. Hladina vitamínu D a stav štítné žlázy - ženy s nedostatkem vitamínu D a s vysokými hodnotami TSH (tj. sníženou funkcí štítné žlázy) mají podle studií vyšší riziko potratů v prvním trimestru, a to jak při spontánním početí, tak při IVF léčbě. V létě nedostatek vitamínu D díky intenzivnímu slunečnímu záření většinou nehrozí, po zbytek roku ho mohou ženy čerpat například z vajec, cereálií nebo tuku ryb.

3. Hladina DHEA sulfátu - určuje míru nadprodukce mužských pohlavních hormonů. Vyšetřuje se u podezření na hyperandrogenní syndrom (který je známý také jako syndrom polycystických ovarií).

Všechna tato vyšetření mohou ženám pomoci při rozhodování, zda budovat kariéru, cestovat nebo se začít věnovat zakládání rodiny.

„V okamžiku, kdy se ukáže, že by za pár let už mohly mít s početím potíže, většina žen své priority přehodnotí ve prospěch rodiny. Pokud ale nemají partnera či jim to jinak jejich situace neumožňuje, pak si alespoň nechávají preventivně zamrazit svá vajíčka, aby v budoucnu měly alespoň nějakou naději,“ uzavírá Matěna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám