Hlavní obsah

Všichni po pětačtyřicítce by měli užívat aspirin, radí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Aspirin má na lidské zdraví celou řadu pozitivních účinků. Podle posledního výzkumu, který prováděli britští vědci v posledních pěti letech, působí i preventivně v boji s onemocněním rakovinou tlustého střeva. Pokud lidé po pětačtyřicítce budou denně užívat léky s obsahem 75 miligramů kyseliny acetylsalicylové (aspirin, acylpyrin či jiný generický lék), lze snížit riziko tohoto onemocnění až o 25 % a úmrtí na toto onemocnění o 33 procent.

Foto: Profimedia.cz

Aspirin má prokazatelně kladný vliv na kardiovaskulární problémy i rakovinu tlustého střeva.

Článek

Oxfordští vědci přednesli své závěry na setkání britské Královské lékařské společnosti a tvrdí, že kyselina acetylsalicylová má také pozitivní vliv na choroby srdce a cév.

„Britští lékaři začnou zřejmě předepisovat aspirin všem lidem středního a vyššího věku už za pět či deset let. Pozitivní účinky užívání léku totiž zdaleka převyšují rizika a negativní vedlejší účinky každodenního užívání,“ uvedl profesor Peter Rothwell z Oxfordské univerzity.

V Česku ročně onemocní rakovinou tlustého střeva 8 300 lidí, z toho 4 000 každý rok umřou na následky této choroby.

Reklama

Související témata:

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Výběr článků

Načítám