Hlavní obsah

Vrozenou srdeční vadu má jedno dítě ze sta

Právo, Václav Pergl

S vrozenou srdeční vadou se narodí v Česku asi jedno dítě ze sta. Kritické vady jsou operovány hned po narození, ostatní v dětském věku. U mnoha operovaných dětí s komplexními složitými vadami srdce je však nutná další operace po deseti až dvaceti letech, tedy již v dospělém věku. A těchto lidí přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Většina dětí s komplexní vrozenou srdeční vadou potřebuje novou operaci v dospělém věku.

Článek

„Někteří pacienti s vrozenou srdeční vadou si myslí, že jsou uzdraveni, a přestanou po dosažení dospělosti chodit na pravidelné kontroly. U nás se pak objeví, až když mají velké obtíže. Přitom nejlepší výsledky operací jsou u těch pacientů, u kterých je vada operována plánovaně a včas,“ říká vedoucí kardioložka Centra pro dospělé pacienty s vrozenou srdeční vadou pražské Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Jana Rubáčková Popelová.

Dodává, že za deset let provedli zdejší kardiochirurgové více než 970 operací vrozených srdečních vad dospělých, z toho u poloviny se jednalo o složité komplexní a vzácné srdeční vady.

Operují i pacienty z USA

„U komplexních vad šlo často již o několikátou operaci srdce v životě nemocného. Přesto činila úmrtnost do třiceti dnů po operaci jen 1,16 procenta. To je výsledek srovnatelný s nejprestižnějšími světovými centry,“ uvádí lékařka.

Na kardiochirurgii Homolky jsou odesíláni pacienti s nejsložitějšími vadami srdce nejen z celé České republiky, ale i z ciziny, nejčastěji ze Slovenska, avšak i z USA.

„Nejdůležitější je pečlivá a důkladná příprava, znalosti a zkušenosti s operacemi chlopní a aorty, ale i týmová spolupráce, včetně dětského kardiochirurga,“ říká MUDr. Štěpán Černý, který společně s MUDr. Petrem Pavlem a docentkou MUDr. Janou Rubáčkovou Popelovou stál u zrodu tohoto programu v Nemocnici Na Homolce.

„Zkušenosti s operacemi nejsložitějších srdečních vad u dospělých, které jsme postupně za více než jedenáct let získali, jsou v České republice ojedinělé a nedají se nikde vyčíst,“ dodává.

Minimální zatížení

V současné době kardiologové už v mnoha případech umějí některé části kardiochirurgických výkonů nahradit jinak.

„Umíme katetrizačně zavést umělou chlopeň do plicnice, což pro pacienta znamená minimální zatížení. U vrozených srdečních vad také pomáháme s řešením srdečních arytmií, které bývají u těchto pacientů velmi nebezpečné, doslova život ohrožující,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Neužil, primář kardiologie.

Více pacientů

V České republice se počet dospělých, kteří se narodili s vadou srdce, odhaduje na 25 až 30 tisíc. Každoročně jich asi 500 přibude. V databázi Nemocnice Na Homolce je více než 3300 dospělých s vrozenou srdeční vadou. Nemocnice úzce spolupracuje s transplantačními centry i s dětským kardiocentrem Fakultní nemocnice v Motole.

„Jde nám o spokojenost pacientů a jejich návrat zpět do aktivního života,“ dodává primář kardiochirurgického oddělení a přednosta kardiocentra Homolky MUDr. Ivo Skalský.

Potřeba specializované péče

Každý dospělý, u něhož byla vrozená srdeční vada diagnostikována v dětství, by měl být alespoň jednou přešetřen ve specializovaném centru pro dospělé. Při podezření na vrozenou srdeční vadu, o které se v dětství nevědělo, je rovněž nutné přešetření na specializovaném pracovišti.

Komplexní vrozená srdeční vada u dospělého pacienta musí být operována na specializovaném pracovišti s dostatečnými zkušenostmi a výbornými výsledky.

Výskyt vrozených srdečních vad
Vrozenou srdeční vadu má asi jeden novorozenec ze 100 živě narozených.
Do dospělosti přežívalo dříve kolem 60 % dětí s vrozenou srdeční vadou, v současnosti jich přežívá až 90 %.
V Česku žije asi 10 000 dětí a 25 000 dospělých s vrozenou srdeční vadou.
Děti jsou sledovány a operovány v dětském kardiocentru, ale dospělí s vrozenou srdeční vadou musí být sledováni a operováni na specializovaném pracovišti pro dospělé.
Většina dětí s komplexní vrozenou srdeční vadou potřebuje novou operaci v dospělém věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám