Hlavní obsah

Vitamínové náhražky mohou škodit

Novinky, rei
KODAŇ

Populární vitamínové náhražky, které užívají milióny lidí v naději na upevnění zdraví, jsou téměř neúčinné. Některé z nich mohou být naopak škodlivé a v důsledku uspíšit smrt. Vyplývá to ze studie týmu kodaňské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Vitamínové náhražky podle kodaňských vědců nenahradí vitamíny v ovoci a zelenině.

Článek

„Nenašli jsme žádný důkaz, že náhražky mohou snížit riziko dřívějšího úmrtí, ať už u zdravých či nemocných lidí,“ řekl šéf výzkumníků Goran Bjelakovic. Naopak náhražky vitamínů a prvků prý mohou obranyschopnost organismu oslabit.

Kodaňští vědci zkoumali 67 náhodně vybraných vitamínových suplementů. Jejich užívání porovnávali mezi 232 tisíci lidmi, z nichž někteří náhražky užívali, jiní užívali placebo a někteří nebrali nic.

U vybraných 47 produktů s nízkým rizikem následků byla zjištěna vyšší úmrtnost. U náhražek vitamínu A byla o 16 procent vyšší než průměr, u beta karotenu to bylo o 7 procent víc, u vitamínu E o 4 procenta. V případě vitamínu C a selenu nebyly rozdíly zjištěny.

Odborník na výživu pracující pro společnost Biocare v rozhovoru pro britský deník Daily Telegraph náhražky hájil: „Antioxidanty nejsou kouzelné střely a nelze od nich očekávat, že odčiní nezdravé životní návyky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám