Hlavní obsah

Více pacientů s nemocným srdcem se dočká lepší léčby

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Více pacientů s nemocným srdcem, kteří potřebují tzv. angioplastiku, dostane od ledna lepší léčbu. Jde o potahované stenty antibiotikem. "Dosud jsme je kvůli penězům mohli používat jen u pěti procent nemocných. Nyní tuto léčbu dostanou všichni, kteří ji potřebují, tedy zhruba 30 % pacientů," řekl Právu v pondělí profesor Michal Aschermann, kardiolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Petr Hejna
Článek

Jde o to, že při ischemické chorobě srdeční lékaři zúženou koronární cévu roztáhnou balónkovým katetrem a do zúženého místa, kudy nemůže téct krev, pak dají tzv. stent, což je ocelová trubička, která slouží k udržení průchodnosti postižené cévy.

Při nejmodernější léčbě se dávají stenty, které jsou potažené lékem a zabraňují opakovanému uzavření cévy. Lék se vstřebává postupně. Tuto léčbu potřebuje asi 30 procent všech pacientů.

Průlomové rozhodnutí

Poprvé v novodobé historii českého zdravotnictví je systém hrazení upravován v rámci dohody mezi zdravotními pojišťovnami a odbornou společností a nikoli direktivně vyhláškou z ministerstva jako dosud. Tento způsob by mohl sloužit i jako model pro zavádění moderních technologií v budoucnu, a to zejména proto, aby pacienti měli co nejrychlejší a přitom účinný přístup k moderním léčebným metodám.

Pojišťovny i společnost stanovily jasná kritéria, kdy se potahovaný stent antibiotikem může pacientům dávat. Loni dostalo normální stent 19 300 pacientů, ale z toho jen tisíci byl voperován potahovaný stent. Tuto praxi lékaři ostře kritizovali a snažili se o nápravu.

Běžný stenbt ale stál 37 000 a potahovaný 76 000 korun. Proto se pojišťovny jejich většímu rozšiřování zprvu bránily.

300 miliónů za rok

Při zavedení běžného stentu se však pacienti zhruba ve 30 % vraceli zpět, protože měli stejné problémy jako před tím.

Při zavedení potahovaného stentu se riziko opakovaných potíží snižuje pouze na 5 %, tím se podstatně ušetří za reoperace.

Jak zdůraznil generální ředitel pojišťovny Metal Alianze Vladimír Kotera, pojišťovny zavedení potahovaných stentů přijde ročně navíc zhruba na 300 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám