Hlavní obsah

Většina těhotných se bude moci nechat očkovat proti prasečí chřipce

Praha

Proti prasečí chřipce se budou moci nechat očkovat všechny těhotné ženy po ukončeném prvním trimestru těhotenství. Rozhodla o tom komise pro pandemickou vakcinaci při ministerstvu zdravotnictví. Původně se měly očkovat jen ženy s rizikovým těhotenstvím v druhém a třetím trimestru. Očkovat se má začít po 20. listopadu a naprostá většina všech očkovaných lidí dostane jen jednu dávku.

Foto: Petr Veselý, Právo

Těhotné ženy patří mezi rizikové skupiny, jež by mohla prasečí chřipka vážně ohrozit.

Článek

"Jednoznačně bylo přijato opatření, že budeme doporučovat pouze jednu dávku prakticky u všech rizikových pacientů," vysvětluje epidemiolog Roman Prymula. Výjimkou jsou pacienti s výrazně sníženou imunitou třeba po transplantacích a pacienti s vadami chlopní, ti dostanou dvě dávky.

V první etapě se budou očkovat pouze chronicky nemocní pacienti a zdravotníci takzvaného prvního kontaktu, třeba praktičtí lékaři. Komise znovu odsouhlasila a doplnila rizikové skupiny. "Očkovat se budou pacienti, kteří mají plicní onemocnění, závažná srdečně-cévní onemocnění, pacienti v dialyzačních programech a po transplantacích," upřesnil Prymula.

Přednost dostanou chronicky nemocní 

Návrh zatím stále počítá s očkováním půl miliónu lidí. Zahrnuje 250 000 chronicky nemocných pacientů, 137 000 zdravotníků a 113 000 zástupců kritické infrastruktury. Vláda objednala milión dávek vakcíny proti prasečí chřipce, rezerva umožňuje navýšení počtu právě o těhotné ženy.

Počty lidí navržených k očkování se budou následně doplňovat podle toho, jak budou vakcíny dodávány, což bude podle Prymuly v rozmezí asi pěti měsíců. Záležet to bude na řadě faktorů, třeba jak se bude vyvíjet situace v okolních zemích, což může prudce zvýšit zájem o očkování.

Pro děti očkování zatím není vhodné

Další hodně diskutovanou kategorií k očkování jsou děti, ale pro ně zatím není schválen způsob použití vakcíny.

"Výrobce ještě neměl k dispozici studie," vysvětlil Prymula. "Budeme rovněž dělat studii i v ČR, takže se může stát, že některé výsledky oprávní indikaci pro děti. Potom bychom řadu těch zbývajících vakcín použili pro rizikové kategorie dětské," dodal Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám