Hlavní obsah

Většina lidí v Česku má nedostatek vitamínu D a čtvrtina i vápníku

Novinky, das

Podle aktuální studie Společnosti pro výživu z roku 2013 více než tři čtvrtiny respondentů přijímají potravou nedostatečné množství vitamínu D a jedna čtvrtina i vápníku. Obě látky hrají velmi důležitou roli v prevenci osteoporózy - metabolického onemocnění kostí, při kterém dochází k řídnutí kostí a také k častým zlomeninám. Jen v České republice tímto onemocněním trpí 1 200 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Zdrojem vápníku je v potravě především mléko a mléčné výrobky.

Článek

Z průzkumu jasně vyplynulo, že 25 % lidí ze stravy přijímá výrazně méně vápníku, než je doporučováno, a 10 procent pouze polovinu doporučené dávky (565 miligramů).  U vitamínu D je situace ještě o mnoho horší. Více než tři čtvrtiny lidí ho snědí během dne méně, než je poloviční doporučené množství, a deset procent dokonce méně než jednu desetinu až dvacetinu doporučené denní dávky.

„Jedná se o alarmující situaci, neboť dostatečný příjem vápníku a vitamínu D je nezbytně nutný pro zdravou tvorbu a vývoj kostí i prevenci osteoporózy, která je považována za tichou epidemii 21. století,” vysvětluje Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN v Motole.

„Bohužel stále mnoho lidí se spoléhá na to, že vitamín D přijme i v zimních měsících ze slunečních paprsků, ale realita je jiná. I za velmi slunných dní není tělo od října do března schopno vitamín D ze slunečních paprsků načerpat, jelikož na zem dopadají paprsky ve špatném úhlu. Člověk je tak odkázán na příjem vitamínu D ze stravy, což je velký problém,” dodává Čepová.

Doporučené denní dávky vápníku
1–3 roky 600 mg
4–6 let 700 mg
7–9 let 900 mg
10–12 let 1100 mg
13–18 let 1200 mg
Dospělí 1000 mg
Těhotné a kojící ženy 1500 mg
Ženy po menopauze a muži starší 50 let 1500 mg
Doporučené denní dávky vitamínu D
Děti a dospělá populace  5–10 µg
Těhotné a kojící ženy 20 µg

Zdroje vápníku a vitamínu D

Zdrojem vápníku je v potravě především mléko a mléčné výrobky, ze kterých člověk získá v průměru 56 procent denní potřeby (100 g bílého jogurtu obsahuje 140 mg vápníku). Mléčné výrobky jsou významné i proto, že využitelnost vápníku je zde 30 procent na rozdíl od např. rostlinných zdrojů, kde je využitelnost 5–10 procent.

Dále je vápník obsažen v rybách (například v sardinkách), zelenině (kapustě, brokolici, pórku, špenátu), v máku, v  pšeničných otrubách, oříšcích (mandlích, arašídech, pistáciích), ve slunečnicových semínkách, v luštěninách (hrachu, fazolích, čočce, sóji, cizrně), neloupané rýži, tofu a ovoci (citrónech, ostružinách, sušených fících a rozinkách).

Pro vstřebávání vápníku z trávicího traktu je nezbytný vitamín D, jehož doporučený denní příjem je 10 µg. Pokud ho je méně, výrazně se snižuje vstřebávání vápníku ze střeva.

K hlavním zdrojům vitamínu D z potravy patří především rybí tuk, játra, žloutek a obohacené složky potravy (například jej někteří výrobci přidávají do jogurtů a jogurtových mlék).

Osteoporóza
Systémové metabolické onemocnění kostry s poruchou mechanické odolnosti kosti a v důsledku toho zvýšeným rizikem zlomenin. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí i při běžné činnosti či nepatrném pádu, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí. Záludnost nemoci spočívá v jejím bezpříznakovém počátku.Příčinou osteoporózy mohou být genetické faktory, nevyvážená strava, nedostatek vápníku a vitamínu D, nedostatek pohybu, věk nebo menopauza, toxické vlivy (alkohol, kouření) a stres.

Reklama

Výběr článků

Načítám