Hlavní obsah

Většina kazů vzniká mezi zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejefektivnějším způsobem ochrany před zubním kazem je denní čištění mezizubních prostor. Právě mezi zuby totiž vzniká až 90 procent všech kazů. Přirozenou součástí čistící výbavy by měly být mezizubní i klasický kartáček a zubní nit. Za doplněk pak zubaři považují zubní pastu a ústní vodu.

Foto: Profimedia.cz

Při čištění zubů bychom neměli zapomínat na mezizubní prostory.

Článek

Podle průzkumu mezi 250 stomatology navštěvuje 66 procent lidí svého zubaře pravidelně dvakrát ročně. Je to o deset procent více než v době předchozího výzkumu v roce 2006. Přesto prý kazů a zánětů dásní neubývá, lidé totiž často nezvládají správnou dentální hygienu.

Kazy způsobuje zubní povlak

Nejčastější postižení, která vznikají v ústech, jsou zánět dásní, parodontóza a zubní kaz. Jde téměř o 90 procent všech problémů se zuby. Kaz i zánět a z něj vyplývající parodontóza mají společného původce: zubní povlak.

Povlak se vytváří na zubech prakticky neustále, právě kvůli němu je potřeba čistit si chrup pravidelně. Po 24 hodinách bez čištění začne povlak škodit, uvolňuje toxické látky a kyseliny, které pak "leptají zub".

.:Na trhu je široká škála mezizubních kartáčků. Foto: archív TePe

Vedle kartáčku existují další dentální pomůcky

Nejúčinnější odstranění povlaku z povrchu zubu je mechanické čištění pomocí dentálních pomůcek a doplňků. Samotný kartáček přitom nestačí a zubní pasta hraje spíše roli "deodorantu" než účinné látky.

.:Dokonalost vyčištění je možné si ověřit zubním zrcátkem. Foto: Archív Proximal

Podle zubaře Urieho je důležitá technika pohybů, svým pacientům doporučuje čištění "do šikma".

Jsou ale jiní zubaři, kteří doporučují krouživé pohyby a podobně. Je to prý individuální věc, stejně jako doba čištění. Někdy se radí, že čištění kartáčkem by mělo trvat deset minut a mezizubním kartáčkem zhruba dvě minuty.

O principech čištění by měl pacienta poučit jeho zubař, techniku je možno nacvičit s dentálním hygienistou.

Anketa

Používáte pomůcky určené k čištění mezizubních prostor?
Ano, pravidelně
23 %
Ano, ale jen občas
37,8 %
Ne, nepoužívám
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři mění názor na boj s paradentózou

Paradentóza nás nemusí připravit jen o zuby, ale i o život. Lidem s chronicky zanícenými dásněmi hrozí vyšší riziko infarktu nebo mrtvice, ale i dalších...

Výběr článků

Načítám